Linkuri accesibilitate

CC va examina decizia majorității parlamentare de a revoca numirea Domnicăi Manole


„A pornit corupția joc de-a Constituția”. Un nou protest în fața Curții Constituționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00

Luni, 26 aprilie, în fața Curții Constituționale, manifestație pentru apărarea independenței CC: „A pornit corupția joc de-a Constituția”.

Curtea Constituțională va examina marți ,27 aprilie, constituționalitatea deciziilor de vineri ale Parlamentului de a o retrage pe Domnica Manole din funcția de membră a Curții Constituționale și a o înlocui cu altcineva.

Aceste acțiuni au fost criticate și condamnate de diplomații străini acreditați la Chișinău, inclusiv de ambasadorii Uniunii Europene, Statelor Unite și României.

Luni 26 aprilie, Curtea Constituțională a confirmat decizia președintelui ad-interim, Liuba Șova, de a suspenda decizia Parlamentului referitoare la revocarea Domnicăi Manole și numirea unui alt judecător la Curtea Constituțională.

Luni, zeci de persoane au răspuns din nou la apelul lansat de Partidul Acțiune și Solidaritate, fostul partid al președintei Maia Sandu, de a participa la un nou protest de susținere a Curții Constituționale, în fața a ceea ce partidul consideră că este o tentativă de „uzurpare a puterii” din partea majorității parlamentare, condusă de Partidul Socialiștilor.

Se așteaptă ca manifestația de susținere pentru independența CC să fie reluată astăzi, marți și să continue și miercuri, când aceeași Curte trebuie să analizeze constituționalitatea deciziei Parlamentului de a impuse starea de urgență pe 60 de zile, în scopul de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

Starea de urgență expiră la sfârșitul lunii mai. În funcție de această decizie, președinta Maia Sandu poate stabili data la care este dizolvat Parlamentul și implicit data la care vor avea loc alegerile generale anticipate.

XS
SM
MD
LG