Așa cum se anticipase, preşedintele a dorit ca acest discurs să rămână în memoria colectivă ca un apel la unitate și spirit bipartizan. „Trebuie să respingem politica răzbunării, rezistenței și plații de polițe – și să îmbrățișăm potențialul fără margini al cooperării, compromisului și a ceea ce avem în comun”, a spus preşedintele Trump, în vădită discordanță cu maniera în care a guvernat până acum.
Este drept că diviziunile politice și blocajul nu au debutat cu preşedinţia sa, dar Donald Trump le-a exacerbat, în dauna cooperării.
Nu este prima dată că preşedintele face astfel de apeluri, dar cele precedente au fost abandonate de îndată ce Donald Trump a crezut de cuviință să-și atace adversarii. Dar ieri, preşedintele a spus: „Împreună putem să punem capăt la decenii de blocaj. Putem să construim punți peste vechile diviziuni, vindeca râni vechi, crea noi coaliții, găsi noi soluţii și pune în valoare imensul potenţial al viitorului Americii”.
Observatorii politici doreau să vadă cum se aplică retorica reconcilierii la spinoasa controversă cu privire la zidul despărțitor de la frontiera cu Mexicul. Preşedintele a surprins puţin, nuanțându-și poziţia. Nu a mai cerut imperativ zidul, si-a exprimat doar dorinţa. Nu a mai vorbit de un zid lung cât frontiera, ci de construcții în zone în care se consideră că e mai mare nevoie. Și nu a mai ameninţat cu declararea stării de urgență naţională. O portiță pentru compromis, poate, dar e prea devreme de evaluat.
Tot ceva mai nuanțată a fost și referirea la retragerea trupelor din Siria și Afghanistan. Nu a mai spus ca acestea vor fi retrase la o dată anume, cum făcuse în trecut, doar că, pe fondul lichidării rămășitelor rețelei teroriste ISIS a venit vremea ca trupele să revină acasă.
Trump a identificat și câteva zone politice în care poate ajunge la un compromis cu democraţii: infrastructura și reducerea preturilor medicamentelor.
Momentul emoțional al serii a fost atunci când preşedintele a salutat faptul că actualul Congres are mai multe femei decât oricând în istorie, acestea – majoritatea democrate – îmbrăcate în alb, în semn de solidaritate, au salutat, în spirit bipartizan afirmațiile preşedintelui.
În răspunsul democrat la alocuțiunea şefului executivului, fosta lideră a minorităţii democrate din Adunarea Legislativă a statului Georgia, Stacey Abrams, l-a criticat pe preşedintele Trump pentru pozițiile sale cu privire la imigrație, închiderea parțială a guvernului, dreptul la vot al minorităților, sistemul de îngrijire a sănătății și politica economică.
„America este puternică grație prezenței imigranților, nu zidurilor”, a spus Abrams, care, opunându-se polarizării politice, a adăugat: „Victorie nu înseamnă să câștigam pentru partidul nostru. Victorie înseamnă să câștigăm pentru țară”.