Linkuri accesibilitate

Ce a promis în 2014 Partidul Democrat de guvernământ şi ce a realizat?


În urmă cu patru ani PD promitea în campanie salarii şi pensii mai mari, lucru pe care nu l-ar fi realizat, potrivit experţilor
În urmă cu patru ani PD promitea în campanie salarii şi pensii mai mari, lucru pe care nu l-ar fi realizat, potrivit experţilor

Asociația ADEPT a analizat cum formațiunea aflată la putere şi-a onorat promisiunile din precedenta campanie electorală.

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, ce analizează de mai mulţi ani promisiunile politicienilor, a examinat azi cum şi-a onorat Partidul Democrat de guvernământ făgăduielile electorale din 2014. Analiza se referă exclusiv la Partidul Democrat întrucât în ultimii trei ani acesta a deţinut practic de unul singur întreaga putere având toate instrumentele pentru a-şi realiza promisiunile. Experţii au analizat promisiunile din mai multe domenii, dar au prezentat azi concluziile în trei din ele: economie, relații externe și reglementare transnistreană.

În domeniul economie şi finanțe partidul de guvernământ promitea să pună în aplicare 19 măsuri orientate spre creșterea Moldovei, crearea condițiilor pentru revenirea în țară a celor plecați peste hotare și prosperarea familiilor prin asigurarea unor venituri mai mari. O parte semnificativă din promisiunile electorale ale PD au şi fost incluse în programul de activitate al Guvernului Filip. Din cele 19 promisiuni, cinci au fost realizate excelent sau bine, șase - satisfăcător, iar opt nu au fost realizate. De exemplu, la capitolul promisiuni realizate experţii au inclus, între altele, scutiri de impozit pe venit pentru cei cu salarii mici, reducerea TVA pentru agricultori, optimizarea numărului de plăţi fiscale pentru mediul de afaceri, asigurarea gospodăriilor din țară cu acces la apă curentă şi la canalizare, precum şi modernizarea drumurilor locale.

Ce nu a realizat partidul de guvernământ din lista de promisiuni? Nu a eliminat taxele vamale pentru aducerea în țară a bunurilor, nu a introdus impozitul unic în agricultură, nu a oferit credite garantate și dobânzi subvenționate gospodăriilor ţărăneşti, nu a extins gazoductul Iaşi-Ungheni la Chişinău, nu a reuşit să convingă moldovenii din diaspora să revină în ţară şi nu a atras câte un 1 miliard de euro pe an investiții străine.

PD mai promitea în precedenta campanie electorală dublarea pensiilor şi salariilor medii, lucru pe care la fel nu l-a realizat, dar în această campanie promite că o va face-o dacă va rămâne la guvernare. Majorări de salarii şi pensii promit şi alte partide în actuala campanie. Economistul Iurie Morcotîlo de la Expert-Grup spune că aceste promisiuni trebuie privite sceptic, mai ales atunci când politicienii promit dublarea veniturilor:

Iurie Morcotîlo
Iurie Morcotîlo

„Orice partid care promite că într-un ciclu electoral salariile sau pensiile o să crească de două ori asta miroase mai mult a populism şi orice alegător trebuie să fie în gardă fiindcă real creşterea salariilor şi pensiilor poate să fie în jur de 20-40 la sută, dar nu de două ori aşa cum multe partide promit.”

În domeniul politicii externe, Partidul Democrat de guvernământ a promis apropierea de UE şi chiar aderarea la UE, creșterea sprijinului financiar venit din partea UE și îmbunătățirea colaborării bilaterale cu Federația Rusă. Niciuna din aceste trei promisiuni nu a fost onorată, a spus directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan. Relațiile cu UE au atins un punct critic, fără precedent, mai cu seamă după schimbarea sistemului electoral şi invalidarea alegerilor din Chişinău. UE a criticat dur derapajele de la procesele democratice. Suportul financiar al UE pentru reforma justiției a fost sistat, iar suportul macrofinanciar a fost suspendat.

Relațiile cu Federația Rusă s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, dar nu neapărat din cauza guvernării de la Chişinău, a mai spus Boţan.

La capitolul reglementarea conflictul transnistrean guvernarea democrată şi-a onorat în general promisiunile. A obţinut o rezoluție a Adunării Generală ONU privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” şi a continuat aplicarea tacticii pașilor mici pentru consolidarea încrederea între cele două maluri ale Nistrului. Relaţiile între cele două maluri s-au tensionat însă în ultima vreme după deschiderea unei reprezentanțe transnistrene la Moscova, a spus Igor Boţan. Concluzia expertului e că politica paşilor mici nu face decât să întărească poziţiile Tiraspolului.

Igor Boţan a anunţat că vor continua să cuantifice promisiunile principalelor partide în această campanie în scopul de educare civică şi electorală a alegătorilor.

Igor Boţan
Igor Boţan

„Astfel ca cetăţenii să nu se lase ademeniți de promisiunile oricărui candidat, că-i de opoziţie, că-i de la guvernare, dar să aibă în vedere că aceste promisiuni stau la baza aşa-zisului contract social dintre cetăţeni şi cei care ne guvernează.”

Asociaţia ADEPT a monitorizat cum şi-au onorat promisiunile electorale şi partidele din precedenta guvernare, cea din perioada 2010-2014. Concluzia e că şi precedenta guvernare de coaliţie, şi actuala a democraţilor au îndeplinit doar o treime din promisiunile făcute. PD nu a comentat deocamdată concluziile monitorizării.

XS
SM
MD
LG