Linkuri accesibilitate

„Cuțitul a ajuns la os, aşa nu se mai poate!” (FOTO/ VIDEO)


Mitingul opoziţiei pro-europene
Mitingul opoziţiei pro-europene

Presa rusă şi română despre protestele de la Chişinău

„Cuțitul a ajuns la os, aşa nu se mai poate!”, se menționează într-o știre publicată pe portalul românesc Agerpres despre manifestațiile organizate de Mişcarea de Rezistenţă naţională ACUM. În material se subliniază că proteste au loc la Chișinău, dar și în alte orașe ale Europei şi de peste ocean. La demonstrație s-a scandat împotriva actualei guvernări, împotriva invalidării alegerilor din Chișinău, precum şi împotriva sistemului de vot mixt, se mai scrie în știre.

Într-un reportaj pentru RFI Romania, Valeria Vițu relatează că de dimineață în Piața Marii Adunări Naționale au fost instalate corturi, oamenii au fost aduși organizat și au primit mâncare și apă gratuit. Potrivit organizatorilor manifestației, Mișcarea de rezistență ACUM împreună cu diaspora, în piață au fost aduși oameni dubioși astfel ca riscul de provocări și tensiuni a crescut, subliniază autoarea. Jurnalista mai scrie că participanții la manifestația opoziției scandează ”Jos dictatura”, ”Jos Mafia”, ”Plahotniuc la pușcărie”, ”Noi suntem poporul”, ”Diaspora e cu noi, vrem țara înapoi”.

Acțiunea opoziției de dreapta de la Chișinău nu a început la timp din cauza contra-manifestației oponenților din partea Partidului „Șor” care au ocupat PMAN, scrie TASS – agenția de știri de stat rusă, într-un articol de amploare la rubrica „Panorama Internațională”. „Suporterii lui Șor au venit să apere magazinele sociale și să manifesteze împotriva liderilor partidelor de dreapta.” TASS scrie că asta a provocat nemulțumirea partidelor proeuropene care invocă pretinse provocări. Autoritățile se tem ca protestul să se transforme în maidanul ucrainean, scrie publicația rusă.

Suporterii opoziției de dreapta și stânga nu pot împărți piața din centrul Chișinăului, scrie agenția rusă federală de știri RIA Novosti. Protestatarii au încercat să treacă prin cordonul poliției, se menționează în știre. „Situația politică internă din Moldova a adus deja la faptul că Parlamentul European a decis suspendarea plăților planificate în cadrul asistenței macrofinanciare pentru țară.”

„Suntem contra corupţiei. Să fie justiţie independentă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Într-un articol publicat pe Foreign Brief, o publicație internațională de expresie engleză, axată pe regiuni cu riscuri geopolitice, se menționează că UE a suspendat un pachet de ajutor de 116 milioane de dolari pentru Moldova în semn de protest față de anularea alegerilor locale. „Deși guvernul are sprijinul Bruxelles-ului, scandalurile de corupție au erodat credibilitatea administrației.” În articol se mai scrie că protestele fac jocul socialiștilor pro-ruși, conduși de președintele Igor Dodon. Se așteaptă ca ratingul socialiștilor să crească înaintea alegerilor parlamentare, scrie Foreign Brief.

XS
SM
MD
LG