Linkuri accesibilitate

Lorina Bălteanu: „O țară se construiește și prin proteste”


Dialog cu o moldoveancă stabilită la Paris, dar care a protestat duminică la Bruxelles.

În mai multe orașe din Occident au avut loc mitinguri ale simpatizanților Mișcării de Rezistență Națională ACUM din R. Moldova. Potrivit unor anunțuri pe rețelele sociale, moldovenii stabiliți cu traiul in străinătate au protestat față de ceea ce ei numesc „abuzurile guvernării de la Chișinău”. Lorina Bălteanu e stabilită de mulți ani în Franța, dar duminică protestează la Bruxelles.

Valentina Ursu în dialog cu Lorina Bălteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct

Lorina Bălteanu: „Ne-am dat întâlnire la Bruxelles, că este mai central și în felul acesta pot veni și de la Londra, și de Dublin, și din Italia vin câțiva și noi, de la Paris. Cei care n-au reușit să vină în Moldova sau nu pot să vină la Bruxelles rămân și vor picheta în orașele lor, dar noi, cei mai activi, deci am hotărât să venim la Bruxelles. În primul rând, pentru că-i capitală europeană, în al doilea rând, să ne vedem și noi, ăștia din diasporă mai activi, la ochi. În afară de faptul că o să protestăm, deci și de a ne organiza mai bine pentru viitor.”

Europa Liberă: Dvs. personal de ce ați ieșit în stradă? Vă este bine acolo, la Paris vă este familia, v-ați integrat ușor și bine, duceți un mod de viață decent. De ce ați ieșit în stradă astăzi?

Lorina Bălteanu: „Eu sunt și am fost întotdeauna un cetățean conștient și faptul că noi am schimbat țara pentru trai, noi toți am plecat din satele noastre într-un moment dat, dar ținem minte de unde venim. Și eu sunt din Moldova, mă doare.”

Europa Liberă: Se mai așteaptă de la cetățenii Republicii Moldova patriotism, solidaritate, dacă mulți rămân a fi indiferenți?

Lorina Bălteanu: „Ei singuri să-și hotărască soarta. Și ideea mea de protest continuu este clară, fiindcă să declari doar printr-un manifest că ești independent sau că ești o țară, asta-i puțin; o țară se construiește și prin proteste. Acum de-abia, de-abia se creează o idee de țară și vreau să-i întristez pe cei de acasă, care zic: „Băi, am ieșit două-trei ori la proteste, n-am rezolvat nimic și nu mai ies”. Nu-i adevărat! Protestele de-abia încep, națiunea moldovenească de-abia se formează cu adevăratelea. Vorbesc de cea democratică.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus cândva și o să vă citez: „Întotdeauna mi-a păsat dacă oamenii au ce mânca și ce îmbrăca”. Credeți că preocuparea aceasta o au și guvernanții de la Chișinău față de cetățenii statului Republica Moldova?

Lorina Bălteanu: „Nu. Guvernanții au o singură idee în cap: să se mențină la putere. Și pentru asta folosesc toate mecanismele, nu se gândesc la ziua de mâine, chiar nici la ziua lor de mâine nu se gândesc. Deci, ce au ei în cap și ce avem noi în cap sunt două lucruri diferite.”

Europa Liberă: Dar cum credeți, de ce guvernarea nu apleacă urechea la aceste revendicări ale cetățenilor?

Lorina Bălteanu
Lorina Bălteanu

Lorina Bălteanu: „Fiindcă ei sunt atât de proști eu cred, atât de prost instruiți, nu sunt politicieni adevărați, ei nu înțeleg cum să facă o țară, nu știu cum se face o țară, nu știu ce vor. Ei doar se mențin la putere și fură. Sigur că dacă cineva acolo sus s-ar gândi: „Băi, dacă țara asta mâine o să trebuiască să existe cumva, unde-i clasa care o va construi?; ce învață copiii?; ce vor deveni copiii aceștia?; ce-o să mănânce copiii aceștia?”, sigur că ar apleca urechea și ar înțelege ce se întâmplă în țară. Să-ți construiești o țară acum cu aceștia care fac manifestații plătite sau pentru un pachet de zahăr, asta este absolut ridicol, asta nu aduce la nimic. Îmi pare foarte rău de ei. Și de noi, desigur, dar în primul rând de ei.”

Europa Liberă: Este o diferență între felul cum se vede relația politician-cetățean în Republica Moldova și în Occident?

Lorina Bălteanu: „Sigur că este!”

Europa Liberă: Și care-i această diferență?

Lorina Bălteanu: „Păi, aici politica depinde în mod direct de cetățean; cel care-i la putere el este reprezentantul celuia de jos și el știe că, dacă o să facă prostii sau n-o să reprezinte cu adevărat interesele cetățeanului, mâine n-o să mai fie la putere. De fapt, asta este esența protestului. Puterea trebuie controlată oriunde, oricând, în toate timpurile. Și în Roma Antică, și în epoca modernă noi trebuie să controlăm puterea. Puterea este o chestie foarte și foarte perfidă, oricine ajunge la putere este pus sub pericolul corupției. El trebuie mereu controlat și manifestațiile sunt un mecanism prin care tu poți controla puterea și a-ți revendica drepturile, sigur că. Și de aceea, protestul nu-i numai o zi, nu-i numai astăzi, nu-i numai ieri; o să fie mâine și poimâine, și mai-poimâine, permanent trebuie să existe proteste într-o societate democratică organizată. Este un mecanism prin care se controlează puterea.”

XS
SM
MD
LG