Linkuri accesibilitate

Ce au înțeles primarii din decizia legislativului?


Ambulanță pe fundalul Catedralei din Chișinău, în plina pandemie de coronavirus și în prima stare de urgență. 10 aprilie 2020
Ambulanță pe fundalul Catedralei din Chișinău, în plina pandemie de coronavirus și în prima stare de urgență. 10 aprilie 2020

Parlamentul a decis instituirea stării generale de urgență până la finele lui mai. Documentul aprobat însă nu menționează ce măsuri concrete vor fi luate de autorități, inclusiv cele locale.

Ce au înțeles primarii din decizia legislativului?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Majoritatea edililor cu care am stat de vorbă susțin că hotărârea parlamentului i-a băgat în ceață. Fără a pune la îndoială necesitatea unor măsuri stricte pentru a opri răspândirea epidemiei de COVID-19, aceștia regretă graba cu care a fost luată decizia. Primarul de Puhăceni, Veaceslav Plămădeală, spune că în lipsa unor instrucțiuni clare pentru autoritățile locale, votul din parlament ridică mai multe semne de întrebare.

„Părerea mea e că abordarea trebuie să fie punctiformă, pe segmente concrete: acolo unde-i slab, acolo de întărit. Este însă o mare problemă: moldoveanul nostru nu prea respectă instrucțiunile. De sus până jos avem atitudine ușuratică și chiar iresponsabilă. Această stare de urgență, dacă ea cumva oferă anumite pârghii și instrumente cuiva care are nevoie de dânsele, nu înțeleg de ce se vrea anume prin intermediul unei stări de urgență? Și așa pot să-i delege acele atribuții.”

Până în prezent, în R. Moldova era instituită stare de urgență în sănătate publică. Această situație era una formală pentru că, practic, nu oferea edililor pârghii prin care să poată stabili propriile restricții. Deputata Arina Spătaru l-a întrebat în timpul ședinței de astăzi pe premierul interimar Aureliu Ciocoi ce competențe au primarii acum, odată cu declararea stării de urgență generale?

Deputata Arina Spătaru
Deputata Arina Spătaru

Arina Spătaru: „Primarul din satul Ilenuța, raionul Fălești, care nu are niciun caz de COVID. Ce o să facă el cu școala, grădinița și celelalte instituții?”

Aureliu Ciocoi: „Vom avea o abordare diferențiată.”

Arina Spătaru: Cine? Cine „noi”? Spuneți-mi, vă rog, cum asta o să arate?

Aureliu Ciocoi: „Comisia Situații Excepționale care intră imediat în rol odată cu confirmarea situației de urgență în R. Moldova.”

În opinia primarului de Strășeni, Valentina Casian, hotărârea luată astăzi de parlament pare să nu aibă nimic în comun cu dorința de a stăvili răspândirea epidemiei de COVID-19, seamănă mai degrabă cu o încercare disperată de a întârzia dizolvarea actualului legislativ.

Valentina Casian
Valentina Casian

„Este clar un singur lucru: că cei din Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și cei de tipul lor încearcă să se mențină la putere. Este interesul propriului buzunar, și nicidecum interesul cetățeanului.”

Europa Liberă: V-ați fi așteptat la niște instrucțiuni clare? Ce le comunicați antreprenorilor? Ce măsuri luați în privința școlilor?

Valentina Casian: „Noi, de fapt, ne-am așteptat la asemenea instrucțiuni încă din anul 2020, dar a fost o neclaritate. Trebuia să se vină pentru cei de la nivel local cu niște recomandări foarte clare, să nu existe virgule și puncte multe, pentru că asta creează pentru noi o neclaritate și probleme foarte mari. Noi nu putem să administrăm localitățile.”

Valentina Casian spune că așteaptă ca decizia luată de parlament să fie urmată măcar de o listă de instrucțiuni de care ar trebui să țină cont autoritățile locale, inclusiv măsuri clare pentru susținerea antreprenorilor.

XS
SM
MD
LG