Linkuri accesibilitate

Ce avem după un an pandemic?


Realitatea (complicată) cu amănuntul, comentată de scriitorul Iulian Ciocan.

Ce avem după un an pandemic?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:00 0:00
Link direct

Aşadar, iată că a trecut un an de la începutul pandemiei, un an greu, plin de decepţii, frustrări şi drame. Putem să tragem câteva concluzii, dar acestea nu sunt prea îmbucurătoare, dacă ai un dram de discernământ. Situaţia în care am ajuns e tristă, lamentabilă. De vină suntem noi, moldovenii, dar în mare măsură e şi statul moldovenesc care a nu prea a ştiut cum să gestioneze lucrurile.

Impresia mea e că ai noştri conducători nu prea ştiu bine ce trebuie să facă. Mai întâi închid Mall-urile în week-end, apoi, după protestele comercianţilor, le permit să lucreze. Mai înainte, le-au impus restricţii celor din HoReCa, dar au renunţat la ele după protestele lucrătorilor din hoteluri, restaurante şi cafenele. De fapt, conducătorii noştri au o strategie clară pentru a stăvili coronavirusul? Eu nu sunt sigur. Iar senzaţia că suntem lăsaţi în voia sorţii e accentuată de numărul tot mai mare de infectaţi şi morţi, de haosul din spitalele arhipline, de sfidarea şmecherească sau stupidă a normelor sanitare.

De ce trebuie să stau închis în casă în timp ce un iresponsabil se lăfăie pe o plajă exotică?

Moldoveni care călătoresc unde vor, ca-n anii cei buni, care se odihnesc de 3-4 ori în staţiuni balneare sau despre a căror sosire în satul natal, primarul află peste 3-5 zile. Dar cine respectă aici carantina? Dar cum se explică aceste cazuri de import? Şi chiar e nevoie stringentă acum de atâta plimbări pe alte meridiane? Şi de ce statul moldovenesc tolerează nesfârşitele plimbări? De ce eu trebuie să stau închis în casă în timp ce un iresponsabil se lăfăie pe o plajă exotică?

Ni se spune cu mare mândrie că a început şi la noi vaccinarea. Da, a început, dar suntem în mare întârziere, iar cu 108 vaccinaţi într-o zi, în timp ce alţii vaccinează zilnic zeci de mii, suntem într-o mare belea. Cu un aşa ritm, eu unul nu mai apuc să mă vaccinez în 2021, dacă, fireşte, voi rămâne în viaţă pe durata anului.

Cehia şi Italia, mult mai dotate decât RM, au impus acum restricţii severe. Aici însă, în ciuda valului de infectări, e un soi de haos, face fiecare ce vrea. În curând, 200 de mii de infectaţi o să ne pară floare la ureche.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG