Linkuri accesibilitate

Ce le-a spus Putin oligarhilor ruși în ziua invaziei


Președintele Vladimir Putin la ședința Consiliului de Securitate al Rusiei, care a aprobat invazia militară în Ucraina, 21 februarie 2022
Președintele Vladimir Putin la ședința Consiliului de Securitate al Rusiei, care a aprobat invazia militară în Ucraina, 21 februarie 2022

Un articol din Washington Post examinează maniera în care Putin și acoliții săi au jefuit Rusia, de-a lungul anilor în care s-a aflat la putere.

Articolul menționează că, în ziua în care a început invazia Ucrainei, Putin a chemat la Kremlin oligarhi, între care 14 miliardari în dolari, reprezentând industrii cheie cum ar fi de gaze, sectorul bancar și industria chimică.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Liderul Rusiei le-a vorbit despre sancțiunile previzibile, dar dintre cei 37 de oameni de afaceri prezenți, mulți dintre ei își mutaseră de-acum averile în străinătate, în nume propriu sau prin intermediari, de ani de zile. Circa 21 sau membri ai familiilor au proprietăți în Virgin Islands, Cipru și alte locuri recunoscute pentru secretul financiar și beneficii fiscale, conform datelor furnizate de Consorțiul pentru jurnalism de investigație. Aceste investiții strategice îi pot și feri pe beneficiari de unele sancțiuni, adoptate de Occident pentru a-i pedepsi pe aliații lui Putin.

Experți americani în economia rusă spun că, deși Putin a criticat des astfel de practici, el le-a tolerat și chiar s-ar fi putut îmbogăți personal, folosindu-le. „Putin a permis cercului său de apropiați să folosească resurse ale unor firme de stat și ale statului rus” – a declarat Julia Friedlander, fost analist CIA.

Studii recente apreciază că circa un bilion de dolari provenind din Rusia și-a găsit refugiul în conturi offshore, asta reprezentând un volum semnificativ pentru o economie de mărimea celei ruse. Unii analiști arată că averile deținute de oligarhi în afara Rusiei depășesc finanțele tuturor rușilor din țară.

Scurgerile de capital din Rusia au început în anii 90, când cei îmbogățiți au ajuns la concluzia că averile sunt mai în siguranță în exterior. Însuși Putin a criticat această tendință. O parte din bani s-au întors în Rusia, obținând avantaje fiscale. Avocatul american William Spiegelberger a spus că cei îmbogățiți și-au mutat banii în principal de teamă, pentru că Rusia este un teren periculos pentru cei cu bani.

Putin a remarcat în 2012 că nouă din fiecare zece tranzacții din Rusia nu intră sub incidența legilor ruse, el acuzând fraude fiscale și de altă natură. În 2014, el a oferit – fără mare succes - amnistie celor care își aduc banii înapoi în țară. Experți cred că amenințările sale nu vizau altceva decât să-și întărească autoritatea asupra oligarhilor, pedepsindu-i pe cei nealiniați cu politicile sale.

Sistemul de firme offshore „a permis lui Putin și acoliților săi să își protejeze averile furate de la țara fărădelegii pe care au creat-o” – a spus deputatul democrat Tom Malinowski, continuând: „Noi am denunțat corupția și încălcările drepturilor omului din Rusia, dar am întins covorul roșu acoliților lui Putin, care profită de pe urma corupției și abuzurilor”. Malinowski propune înăsprirea legilor americane cu privire la investiții ca să preîntâmpine astfel de situații în viitor.

XS
SM
MD
LG