„Ce ne mai leagă economic de Federația Rusă” este titlul unei analize semnate de Ion Chișlea pentru Gazeta de Chișinău. Jurnalistul constată că dincolo de motivele de ordin personal sau electoral ale președintelui Igor Dodon, statisticile și evoluțiile economice arată că Republica Moldova este tot mai departe din punct de vedere economic de Federația Rusă. Transferurile din Rusia au coborât la 17 milioane de dolari, în scădere cu 24 la sută. În condițiile în care transferurile din Rusia aveau cea mai mare pondere în totalul remiterilor în Republica Moldova în urmă cu cinci ani. Ion Chișlea mai observă că volumul comerțului exterior dintre Republica Moldova și Federația Rusă, în primele 4 luni ale acestui an a fost în scădere cu 16,23% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Tot asupra Federației Ruse își oprește atenția și analistul politic Nicolae Negru de la „Ziarul Național”. Autorul consideră că se pregătește o implicare de proporții a Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Rapiditatea cu care Procuratura Anticorupție a clasat procesul penal privind imaginile în care președintele Dodon pare să primească o pungă cu bani de la Vladimir Plahotniuc, l-a determinat pe Nicolae Negru să conchidă că la mijloc ar fi un interes politic. „Lui Dodon nu i-ar sta bine să-și anunțe startul campaniei electorale cu un posibil dosar penal de luare de mită atârnând deasupra capului său”.
Autoritățile de la Chișinău vor relansa, săptămâna aceasta, procedurile de negociere a unui credit din partea Federației Ruse, în valoare de 200 de milioane de euro, anulat anterior de Curtea Constituțională. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, revenit de la Moscova, dar experții atenționează că împrumutul ar avea scopuri electorale și sunt sceptici că banii vor ajunge în Republica Moldova în condiții favorabile acesteia. Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor, susține într-un comentariu pentru Radio Chișinău că acest acord de împrumut reprezintă un element important al campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Negruța nu crede că Rusia va accepta să renunțe la unele formule controversate din fostul Acord. În plus, Republica Moldova pierde oportunitatea unor credite sau a asistenței financiare mai favorabile din partea Uniunii Europene sau a unor instituții occidentale.
Portalul Newsmaker.md scrie că în instituțiile medicale din Chișinău mai sunt doar 129 de paturi libere pentru bolnavi în general, nu doar cei infectați cu noul virus. Declarația aparține șefei Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi. Potrivit ei, din cele 692 de paturi aflate la evidența instituțiilor de sănătate municipale sunt ocupate 563. În prezent, 549 din pacienții internați în instituțiile sanitare municipale sunt bolnavi de COVID-19. În același timp, Tatiana Bucearschi a adăugat că din numărul total de cadre medicale infectate cu coronavirus în Republica Moldova, 13 la sută sunt angajați ai instituțiilor medicale municipale.
Portalul specializat pe teme din domeniul medical, Sănătateinfo.md, scrie că 10 instituții medicale private din Moldova, care împart un buget de 20 de millioane de euro din asigurările medicale, nu sunt transparente și nu publică contractele cu Casa Națională de Asigurări în Medicină. Numai în două cazuri s-a încercat o transparență, dar redusă, prin publicarea unor informații sumare, fără a respecta un anumit model de raportare, iar în unul din cazuri informațiile prezentate sunt învechite. Jurnaliștii atrag atenția că toate instituțiile medicale din țară, publice ori private, finanțate din resurse financiare acumulate în Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) sunt obligate potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală să publice contractele semnate cu CNAM pe paginile web oficiale.