Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă în statele din SUA care continuă numărătoarea?


Numărătoarea voturilor continuă la un centru de votare din Philadelphia, Pennsylvania, 4 noiembrie 2020
Numărătoarea voturilor continuă la un centru de votare din Philadelphia, Pennsylvania, 4 noiembrie 2020

Informațiile sunt încă incomplete cu privire la prezidențialele americane.

In Nevada, voturile adaugate in ultimele ore au marit sansele lui Joe Biden de a cistiga, dar inca nu este sigur.

In Arizona, ar putea sa mai dureze, poate dincolo de ziua in care vom sti cine a cistigat pe ansamblul tarii.

Dar Nevada singura nu i-ar fi suficienta lui Biden, mai are nevoie de inca un stat. In Georgia, avantajul lui Donald Trump se reduce cu fiecare ora, diferenta este acum de vreo 20.000 si probabil ca vom afla deznodamintul in cursul zilei, sau cel putin asa se spera.

In Pennsylvnia, statul care ar putea decide - acelasi fenomen, avansul presedintelui se reduce considerabil. Acolo insa situatia este ceva mai complicata. Exista un proces pe rol, demarat de campania lui Trump, in regiunea orasului Pittsburgh, care impiedica numararea imediata a 35.000 de voturi, contestate de republicani, pe considerente tehnice. In plus, mai exista alte circa 10 mii de voturi, expediate in ziua alegerilor sau inainte si sosite la pina la trei zile dupa alegeri, in conformitate cu regulile stabilite de stat, in contextul pandemiei, masura contestata insa de republicani. Acele voturi vor fi numarate si ele, la sfirsit. Diferenta este acum inca de peste 100.000 de voturi in favoarea lui Trump, dar daca ea ajunge in zona a circa 10.000 – 20.000 toate aceste voturi vor avea relevanta.

Tinind cont de complexitatea situatiei si presiunile in justitie, numaratoarea ar putea sa dureze. Intre timp, de la Casa Alba, presedintele scrie pe Twitter: „Opriti numaratoarea!”. Dar numaratoarea continua, in conditii de siguranta si legale, asigurindu-se ca fiecare vot conteaza.

XS
SM
MD
LG