Anchetatorul independent, Robert Mueller a trimis procurorului general, William Barr, raportul sau cu privire la posibila implicare a campaniei lui Donald Trump, in amestecul Rusiei in alegerile americane. Ce se stie despre concluzii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Deocamdată nu se știe nimic concret, in afara unui indiciu important, faptul ca Robert Mueller si echipa sa nu solicita noi inculpari. Asta pare sa sugereze că punctul de vedere al presedintelui Trump, că nu a fost implicat direct in incercarile Rusiei de a influenta scrutinul prezidential american ar putea fi validat.
Echipele sefului executivului – de la cea de avocati si pina la relatii publice si politice - se pregatesc pentru o astfel de eventualitate. Dar, cu toate acestea, nu se stie înca ce cuprinde raportul. Detaliile sint importante. De asta, democratii cer de luni de zile de acum ca raportul sa fie facut public. Chiar daca faptele nu se ridica la nivelul standardului de inculpare, democratii spera ca-l pot vatama pe Trump, politic. Si sint ratiuni pentru o astfel de ipoteza.
Personalitati marcante din anturajul de campanie al actualului presedinte au fost de-acum inculpate, unele se afla chiar la inchisoare. Exista suspiciunea că, chiar daca echipa de campanie electorală a lui Trump nu a conspirat cu rusii, lideri ai ei au fost foarte inclinati sa foloseasca ajutorul pe care Moscova il oferea.
Sint motive sa se creada ca in timpul campaniei si chiar si dupa ce a cistigat Trump urmarea inca interese de afaceri in Rusia. Apoi este indemnul sau public, din timpul campaniei, ca Rusia sa dea la iveala, daca le are, emailurile disparute de pe serverul lui Hillary Clinton.
Asta este ceea ce se stie despre contextul raportului, dar interesul este pentru ceea ce nu se stie. Democratii, inclusiv candidati prezidentiali, vor ca raportul sa fie facut public, inainte ca Trump să afle ce este în el. Fireste însă ca acolo exista informatii secrete si Ministerul Justitiei trebuie sa stabileasca ce se va intimpla cu ele. Procurorul general va prezenta concluziile, Congresului, in limitele legale.
Presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi a cerut ca informatiile din audieri sa fie desecretizate pentru ca deputatii sa poata comenta. In esenta, republicanii vor sa devina publice informatii de natura sa dovedeasca ca Trump e nevinovat si ca acesti doi ani de investigatie au fost o campanie motivata politic, care l-a impiedicat pe presedinte sa se concentreze pe problemele tarii.
Democratii in schimb vor sa pastreze suficient sprijin public, dupa ce constatarile sint date la iveala, pentru a putea duce mai departe alte investigatii, mult mai ample decit cea care se refera la Rusia.