Disputa Marinei Tauber, principala candidată la primăria municipiului Bălți, cu autoritățile electorale care cer să fie exclusă din cursă a continuat vineri în instanțele de judecată, în timp ce suporterii Partidului Șor au manifestat în centrul orașului.
Însă cu mai puțin de două zile înainte de turul doi de scrutin, nu se știe dacă cea care a câștigat primul tur cu aproape 48% va putea candida și în turul doi. Comisia Electorală Centrală cere anularea înregistrării pentru candidata Partidului Șor pentru că aceasta n-ar fi declarat conform legii banii din care și-a hrănit activiștii la Bălți, depășind cu 9 500 de lei plafonul de cheltuieli permise. Tauber spune că sunt „minciuni” și manevre în spatele cărora s-ar afla președinta Maia Sandu, o acuzație lăsată deocamdată fără răspuns. Care sunt ultimele evoluții și ce se va întâmpla duminică în turul doi de scrutin de la Bălți?
Procesul de judecată, care a început la judecătoria Bălți, s-a mutat apoi la Curtea de Apel din același municipiu, iar spre seară a ajuns din nou la judecătorie mai continuă încă, iar o decizie nu a fost pronunțată deocamdată.
Până nu avem o decizia a instanței de judecată nu putem să ne pronunțăm
Solicitată de Europa Liberă, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, ne-a spus, pe de altă parte, că legislația electorală obligă instanțele judiciare să soluționeze litigiul până în ziua scrutinului, iar atâta timp cât acest lucru nu s-a întâmplat, s-a ferit să ne ofere o previziune referitoare la soarta turului doi, în cazul în care CEC va obține satisfacție în justiție cu cererea sa de retragere a candidatei Tauber din cursă: „Până nu avem o decizia a instanței de judecată nu putem să ne pronunțăm. Codul electoral spune foarte explicit că toate litigiile electorale se soluționează până la ziua alegerilor și suntem siguri că instanța va ține cont de această prevedere. Deci, suntem și noi în așteptare, în două litigii paralele, colegii noștri sunt în instanțe și nu putem să ne dedăm la presupuneri, cu atât mai mult în ce condiții vom face turul doi, pentru că vom acționa în funcție de decizia instanței.”
Între timp, o demonstrație în susținerea candidatei s-a desfășurat azi la sediul judecătoriei din Bălți, iar Marina Tauber, care s-a prezentat ea însăși la instanță, și-a chemat suporterii la un protest mai îndelungat.
Candidata acuzată de comisia electorală centrală de încălcarea regimului de finanțare a campaniei a anunțat ulterior că s-a plâns procuraturii pe șeful inspectoratului de poliție Bălți și pe un vice-președinte din comisie, Pavel Postică, despre care spune că ar fi primit indicații de la Maia Sandu ca s-o excludă din cursă.
Sper că oricare va fi decizia luată, să fie bine argumentată și să urmeze strict buchia legiiNatalia Gavrilița
Șefa statului nu a comentat acuzația, în schimb prim-ministra, Natalia Gavrilița, a spus azi, vorbindu-le jurnaliștilor din clădirea executivului, că atât CEC-ul, cât și justiția sunt absolut autonome, dar că așteaptă de la ele decizii bine argumentate și clare pentru cetățeni: „Guvernul urmărește cu atenție acest caz. Decizia aparține instanțelor de judecată, evident că nu putem să influențăm nici deciziile CEC, nici ale instanțelor, dar sper că oricare va fi decizia luată, să fie bine argumentată și să urmeze strict buchia legii, pentru că înțeleg că cetățenii din Bălți vor avea foarte multe întrebări legate de această decizie.”
Disputa din spațiul public, pe de altă parte, între adepții și criticii comisiei pentru această recomandare, se poartă nu atât în jurul întrebării dacă trebuia sau nu comisia s-o sancționeze pe Marina Tauber pentru încălcări financiare aparent probate, ci dacă putea sau nu să prezinte probele mult mai devreme, iar dacă nu s-a întâmplat, dacă nu ar fi fost cazul să ignore subiectul acum.