Linkuri accesibilitate

Ce spun politicienii de la Chișinău despre retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială americană


Retragerea din cursa electorală a președintelui SUA, Joe Biden, vine după mai multe săptămâni de presiuni publice.
Retragerea din cursa electorală a președintelui SUA, Joe Biden, vine după mai multe săptămâni de presiuni publice.

Anunțul retragerii președintelui american Joe Biden din cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă nu a fost comentat de îndată de puterea de la Chișinău. Solicitați de Europa Liberă, unii politicieni moldoveni l-au lăudat pe Biden sau au îndemnat la neimplicare în politica americană.

Spre deosebire de șefii de stat și guvern din Uniunea Europeană, care au reacționat la scurt timp prin mai multe mesaje de mulțumire și admirație la adresa lui Biden, conducerea de la Chișinău nu a avut nici o reacție publică cu privire la acest eveniment.

Joe Biden este singurul președinte american care a vizitat vreodată R. Moldova în cei 33 de ani de independență, deși la data aceea nu locuia la Casa Albă. Vizita sa a avut loc în primăvara lui 2011, pe vremea când era vicepreședinte al SUA în administrația lui Barack Obama.

Mandatul lui Biden, benefic pentru Moldova?

Contactat de Europa Liberă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a susținut că, grație eforturilor administrației conduse de Joe Biden, Ucraina este liberă și independentă, ceea ce contribuie, în viziunea parlamentarului, la siguranța Moldovei.

„Sub liderismul lui Biden, Moldova a primit suport politic și financiar enorm din partea SUA, care ne-a ajutat să devenim independenți din punct de vedere energetic și să ieșim mai ușor din crizele generate de război”, a spus Marian.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe a mai menționat că situația din politica americană „are consecințe importante și asupra R. Moldova”.

„Ține de politica internă”

Deputatul socialist Grigore Novac a spus Europei Libere că decizia președintelui SUA, Joe Biden, de a părăsi cursa electorală ține de politica internă a SUA, în care R. Moldova și alte state nu ar trebui să se implice.

„SUA nu ar trebui să se implice în treburile interne ale R. Moldova, în ceea ce ține de scrutinele electorale, iar R. Moldova nu ar trebui să-și manifeste interesul față de scrutinele din alt stat”, a spus Novac.

Parlamentarul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor a mai declarat că formațiunea din care face parte speră ca viitorul președinte american „să intre în detalii” în ceea ce privește situația din R. Moldova.

„Să fie mai familiarizat cu situația din R. Moldova și să înțeleagă că ceea ce face actualul președinte al nostru contravine principiilor unui stat democratic”, a spus Novac, criticând-o pe președinta Maia Sandu. El nu a dat dovezi în sprijinul celor spuse.

Filat: „Merită tot respectul din partea noastră”

Cu o reacție publică a venit fostul premier, Vlad Filat, care, în martie 2011, în calitate de prim-ministru al R. Moldova, l-a întâmpinat la Chișinău pe Joe Biden, pe atunci vicepreședinte al SUA.

„Joe Biden este un prieten al Republicii Moldova, nu doar prin vizita efectuată la Chișinău sau întâlnirile avute cu oficialii de la noi, dar prin ridicarea dialogului moldo-american la nivel strategic și multitudinea proiectelor de interes major pentru R. Moldova. Asta înseamnă că Joe Biden merită tot respectul din partea noastră ca cetățeni ai Republicii Moldova”, a scris Filat pe pagina sa de Facebook.

Joe Biden și Vlad Filat, în timpul vizitei vicepreședintelui SUA la Chișinău, 11 martie 2011
Joe Biden și Vlad Filat, în timpul vizitei vicepreședintelui SUA la Chișinău, 11 martie 2011

Într-un comentariu oferit Europei Libere, Filat a menționat că, grație eforturilor lui Biden, R. Moldova a primit un grant de peste 260 de milioane de dolari din care a fost reparat drumul Sărățeni - Soroca, stațiile de pompare pentru irigarea terenurilor și alte proiecte de infrastructură.

„Democrația americană va asigura, în urma alegerilor din noiembrie, un președinte ales de cetățenii americani, fără păreri și sfaturi date de la Chișinău sau de oriunde”, a spus Filat.

Decizia lui Biden, exemplu pentru politicienii moldoveni?

Fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, recent întors din SUA, unde a participat la Convenția Națională Republicană la care Donald Trump a devenit candidatul Partidului Republican pentru cursa prezidențială americană, a afirmat că decizia președintelui Joe Biden arată că este „un adevărat om politic”.

„Urmează o competiție electorală dinamică în SUA, o voi urmări cu interes. Politicienii de la noi ar fi bine să învețe din acest exemplu cum se face pasul înapoi în politică”, a declarat Europei Libere Năstase, care este un critic al guvernării și vrea să candideze la alegerile prezidențiale din octombrie împotriva Maiei Sandu.

Politicianul și-a exprimat speranța ca viitorul președinte al SUA să manifeste deschidere față de R. Moldova, menționând că acesta a și fost subiectul discuțiilor pe care le-a avut în cadrul vizitei din SUA.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG