Linkuri accesibilitate

Ce știu femeile de la țară despre contracepție


Fiecare a cincea femeie, participantă la un studiu privind contracepția, a afirmat că metodele de contracepție au o importanță mică (19,2%) și fiecare a zecea – că sunt lipsite de importanță. 
Fiecare a cincea femeie, participantă la un studiu privind contracepția, a afirmat că metodele de contracepție au o importanță mică (19,2%) și fiecare a zecea – că sunt lipsite de importanță. 

Fiecare a zecea femeie din zonele rurale ale R. Moldova nu cunoaște nimic despre contracepție și crede că aceasta nu este importantă. Totuși, majoritatea spun că știu suficient (44,2%) sau că ar vrea să știe mai multe (44%) despre metodele de contracepție, arată un studiu realizat de un ginecolog.

Pentru teza sa de masterat la Școala de Management în Sănătate Publică, medicul ginecolog Tatiana Butucel a chestionat 423 de femei din zona rurală, cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

La întrebarea cât de importantă este contracepția, majoritatea respondentelor sau 62,4% au spus că aceasta are o importanță mare. Fiecare a cincea a afirmat că metodele de contracepție au o importanță mică (19,2%) și fiecare a zecea – că sunt lipsite de importanță.

Femeile din mediul rural se informează despre contracepție preponderent de la ginecolog – 71%, de la medicul de familie – 30% și din mass-media – 28%.

Cele mai populare metode de contracepție

Participantele la sondaj susțin că anticoncepționalele sunt ușor de obținut și de contracepție sunt responsabili și partenerii lor. Indiferent de starea civilă, ele au spus că folosesc cel mai des ca metodă de contracepție prezervativele, urmate de actul sexual întrerupt și de pilulele contraceptive.

Steriletul intrauterin este preferat de femeile căsătorite, în timp ce 15% apelează la „metoda calendarului”, adică evită contactul sexual în zilele fertile.

Femeile tinere (de 18-29 de ani) spun că folosesc cel mai frecvent prezervativul (56%), cele de 30-39 de ani – contracepția orală (31%), iar cele cu vârste între 40 și 49 de ani – steriletul (21%).

Respondentele au spus că utilizează contraceptivele pentru a preveni o sarcină nedorită sau un avort. Niciuna nu a menționat bolile sexual-transmisibile.

Cele care le evită au invocat drept motive că:

  • nu au încredere în contracepție;
  • nu știu despre contraceptive;
  • partenerul este împotrivă;
  • contraceptivele nu sunt disponibile în farmacia din localitate;
  • nu au bani pentru a le cumpăra;
  • din motive religioase.

Alți medici ginecologi cu care a stat de vorbă autoarea studiului afirmă că „cea mai răspândită metodă de planificare a familiei și de contracepție rămâne întreruperea de sarcină”.

Educație sexuală pentru adolescenți: „Este foarte importantă, ca să nu ajungem la cazuri când o fată de 11 ani naște”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00

Studiul „Generații și gen”, realizat în Moldova în 2021, arată că rata de prevalență a utilizării metodelor moderne de contracepție în rândul femeilor de vârstă reproductivă (15-49 ani) este de 38%. În Europa, aceasta este de 57%.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG