Linkuri accesibilitate

Ce trebuie făcut ca Paștele Blajinilor să nu se transforme într-un pericol pentru sănătatea publică?


Poartă înschisă la cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău
Poartă înschisă la cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a semnalat de mai multe ori până acum că se teme de o explozie a virusului după Paștele Blajinilor care, după ce a fost amânat, ar trebui să se sărbătorească la sfârșitul acestei săptămâni. Guvernul a recomandat oamenilor să nu meargă la cimitir, dar rămâne o întrebare? De ce nu a anulat totuși sărbătoarea? Și ce au oamenii de făcut ca măsură de precauție împotriva virusului?

Ce trebuie făcut ca Paștele Blajinilor să nu se transforme într-un pericol pentru sănătatea publică?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

În explicația pe care i-am solicitat-o unui consilier din cabinetul Chicu, Vitalie Drăgancea, au sunat trei motive: ca să interzici ceva, trebuie să ai și capacitatea să verifici dacă se respectă; apoi, un plan prea agresiv de interdicții generează rezistență, ceea ce s-ar putea să nu fie cea mai bună soluție acum; în sfârșit, oamenii deja ar trebui să fie la adăpostul unor deprinderi noi sociale, create în lunile în care au fost forțați să conviețuiască cu riscul virusului, spune Vitalie Drăgancea:

„Noi suntem siguri că prin măsuri restrictive și sancțiuni nu poți atinge un rezultat bun. Este nevoie de comunicare intensă cu societatea și de explicația că fiecare dintre noi este responsabil atât de sine, cât și de sănătatea altora. Apropo, virusul nu se transmite altfel decât prin apropiere și contact personal. Dacă respectăm distanțarea fizică și igiena personală, ceea ce presupune că ne spălăm mâinile ori de câte ori vrem să punem mâinile la ochi sau la nas, suntem absolut securizați.”

Observatorii, pe de altă parte, mai exact acei care cred că la mijloc ar fi din nou dorința președintelui Igor Dodon de a-și menține relația bună cu biserica - o relație care a ajuns în puncte critice de mai multe ori pe timpul actualei crize pandemice – spun că președintele și-a asigurat astfel loialitatea clerului în perspectiva apropiatului scrutin prezidențial. Victor Gotișan, expert în probleme politice și religioase:

„Guvernul și președintele nu au făcut decât să transmită bisericii următorul semnal – aveți mână liberă să procedați cum doriți de acum încolo, însă nu uitați că contăm pe voi la alegerile din toamnă. Principiul rămâne același - o mână spală pe alta.”

Experții specializați în politici de sănătate, unii dintre ei foarte critici față de strategia de până acum de intervenție în criza coronavirusului a autorităților de la Chișinău, le reproșează demnitarilor că au transformat din nou totul într-un coctail informațional, iar riscul e că oamenii, cel mai probabil, nu vor înțelege exact ce au de făcut de Blajini ca să nu se expună pericolului. L-am întrebat pe Vitalie Drăgancea ce clarificări are de făcut:

„De fapt, recomandarea autorităților este ca oamenii să nu meargă de Paștele Blajinilor la cimitir. Ca să prevenim îmbulzeala. Sunt și alte zile. Suntem creștini ortodocși și avem tradiții pe care trebuie să le cinstim, dar anul acesta să le cinstim altfel, iar unele tradiții, cum ar fi împărtășania, să le evităm definitiv. Dar noi înțelegem că nu putem să-i convingem pe toți. Cei care au decis totuși să meargă, au venit recomandări suplimentare - să meargă în grupuri mici, să poarte măști și să evite mesele pe are le obișnuim la cimitir.”

După ce în Chișinău, în încercarea de a-i reține pe oameni de Blajini în casele lor, autoritățile municipale au decis într-un final să lase blocat transportul public, deși inițial se lua în calcul o repornire a acestuia, Boris Gâlcă, consilier pe probleme de sănătate în cabinetul primarului, a precizat la Europa Liberă:

„Accesul în cimitire va fi admis doar cu măști de protecție, respectând distanța minimă de 1 m între persoane, va fi eliminat comerțul ambulant din interiorul cimitirelor și zonele adiacente, și - un lucru foarte important - cred că în premieră a fost interzis consumul de produse alimentare și de băuturi alcoolice în cimitirele din Chișinău.”

În cele câteva săptămâni de când R. Moldova a ieșit din starea de urgență anunțată la începutul pandemiei, numărul de noi îmbolnăviri nu cedează, iar epidemiologul principal al Ministerului Sănătății a avertizat public că țara s-ar putea ciocni din nou cu nevoia carantinei, iar în legătură cu Paștele Blajinilor, Furtună a spus clar – contrazicând ceea ce premierul Chicu și președintele Dodon susține – că sărbătoarea creștină ar trebui anulată în acest an definitiv.

Previous Next

XS
SM
MD
LG