Retragerea Rusiei din orașul Herson din sud-estul Ucrainei marchează încă o victorie pentru Kiev, în timp ce liniile frontului de pe câmpul de luptă continuă să se modifice.
Dar după ce s-au retras din Herson, forțele rusești au săpat tranșee pe malul estic al Niprului, unde pregătesc linii de apărare care ar putea împiedica înaintarea armatei ucrainene. Lățimea râului și distrugerea de către trupele ruse în retragere a podului Antonivski de peste Nipru fac ca urmărirea armatei ruse să fie o manevră riscantă pentru ucraineni.
„Retragerea trupelor [rusești din Herson] a fost pregătită dinainte. Știm că a început mai devreme de anunțul Kremlinului”, a declarat pentru Current Time Roman Kostenko, colonel în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). „Din perspectivă militară, s-au retras eficient, lăsând mari zone minate pentru orice forțe ucrainene care ar înainta”, a adăugat Kostenko.
Ce urmează?
Între timp, luptele continuă în regiunea estică Donbas, unde forțele ucrainene resping atacurile rusești asupra orașelor Bahmut și Pavlika, cu pierderi grele de ambele părți.
Kostenko, care e și membru al Parlamentului de la Kiev, a luat parte la luptele recente pentru recucerirea orașului Snihurivka, din regiunea Nikolaev, cam la 50 de kilometri nord-est de Herson. El spune că în timp ce rușii se retrag, ei vor continua să mute trupe mai departe spre nord, pentru a-și întări pozițiile din regiunea Zaporojie spre orașul Melitopol și dincolo de el.
„Singura cale în care Surovikin ar fi putut să-i vândă în mod realist lui Putin ideea retragerii a fost promițându-i succese asigurate în est”, a scris Andrii Zagorodniuk, fost ministru ucrainean al Apărării, care e acum membru în Atlantic Council, un think-tank de la Washington.
„Ucraina trebuie deci să se pregătească pentru o escaladare majoră în regiunea Donbas în următoarele săptămâni”, a adăugat Zagorodniuk.
Prinși în armata Rusiei
În timp ce pregătea retragerea, Moscova a trimis unități de militari proaspăt mobilizați să se lupte în regiuni din estul Ucrainei în încercarea de a obține victorii acolo.
După mai multe înfrângeri pe câmpul de luptă și după retragerea din septembrie a trupelor ruse de la Harkov, Kremlinul a decretat o mobilizare a bărbaților apți pentru luptă pentru războiul din Ucraina.
Dar noii recruți nu au fost capabili până acum să schimbe cursul războiului, și există multe relatări despre moralul scăzut al unor militari prost echipați și neinstruiți care sunt trimiși pe linia frontului.
Jurnaliștii de la Current Time au stat de vorbă cu rude ale noilor recruți trimiși să lupte la Svatove, regiunea ucraineană Luhansk, unde unitățile lor au suferit pierderi grele. Potrivit rudelor lor, recruții spun că au de înfruntat condiții dificile și că nu au muniție și arme suficiente. Unii dintre ei au refuzat să lupte și sunt acum arestați pentru nerespectarea ordinelor pe timp de război.
Negocieri? „E după cum vor ucrainenii. Nimic despre Ucraina fără Ucraina”
Unii lideri occidentali - cel mai notabil dintre ei șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, au vorbit despre posibilitatea unor noi negocieri între Kiev și Moscova, Milley fiind de părere că anotimpul rece ar putea fi o ocazie pentru ca ambele părți să înceapă tratative.
Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au atras atenția că o temperare a luptelor nu va face altceva decât să permită Moscovei să-și consolideze câștigurile, să escaladeze conflictul în termenii ei, și au dat ca exemplu declarațiile comandantului forțelor ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, care a spus că retragerea din Herson va duce la disponibilizarea unor trupe care vor putea să lupte în altă parte.
Pe măsură ce pierderile pe câmpul de luptă sporesc, și după retragerile Rusiei, unii analiști spun că ar exista o deschidere mai mare la Moscova pentru începerea de noi tratative cu Ucraina privind viitorul conflictului.
Unele oficialități ale administrației Biden, cum e generalul Milley, s-au pronunțat și ele pentru o concentrare pe diplomație în timpul iernii. Dar această poziție este în minoritate, secretarul de Stat american Antony Blinken și consilierul pe probleme de securitate națională de la Washington Jake Sullivan afirmând că nu vor face presiuni asupra Kievului.
„E după cum vor ucrainenii. Nimic despre Ucraina, fără Ucraina”, declara la o conferință de presă pe 9 noiembrie președintele american Joe Biden despre eventualitatea unor noi tratative de pace ruso-ucrainene.
Persistă temerile cu privire la cât de fructuoase ar putea fi niște discuții despre pace dacă Kremlinul își menține condiția ca autoritățile de la Kiev să accepte anexarea ilegală de porțiuni ale teritoriului său de către Moscova, sau cu privire la întrebarea dacă Moscova ar putea doar să încerce să se folosească de o încetare a focului numai pentru a-și reîntări forțele ca să lanseze noi atacuri contra Ucrainei.
De partea cealaltă, Kievul a dat de înțeles că intenționează să continue să lupte și să recucerească teritorii ocupate de ruși, după recentele victorii de pe câmpul de luptă.
„Războiul nu se va opri la iarnă”, a declarat generalul australian în retragere Mick Ryan, acum comentator al războiului din Ucraina, pentru televiziunea australiană ABC: „Dar [războiul] va fi luptat într-un alt tempo… Liderii politici și militari au ocazia să facă planuri pentru ceea e posibil să se dovedească un an brutal și sângeros”.
Articol scris de Reid Standish pe baza reportajelor semnate de Timofei Rojnski, Anton Benediktov, și Irina Romaliiska pentru Current Time. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.