Linkuri accesibilitate

Ce va cere Guvernul la reuniunea Platformei de sprijin pentru R. Moldova de la Chișinău


Premierul Dorin Recean a declarat că în cadrul celei de-a patra reuniuni a Platformei de sprijin se va discuta despre două fonduri de dezvoltare pentru R. Moldova
Premierul Dorin Recean a declarat că în cadrul celei de-a patra reuniuni a Platformei de sprijin se va discuta despre două fonduri de dezvoltare pentru R. Moldova

Reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale vin pe 17 octombrie la Chișinău, pentru a participa la cea de-a patra reuniune a Platformei de sprijin pentru R. Moldova. Autoritățile vor cere ajutor pentru a acoperi cheltuielile bugetare și pentru a crea două fonduri de dezvoltare.

„Guvernul va discuta împreună cu reprezentanții celor peste 30 de țări și organizații internaționale despre sprijinul care este necesar pentru acoperirea cheltuielilor bugetare legate de salarii, pensii, pentru suportul în continuare al păturilor vulnerabile ale societății. Vom discuta despre două fonduri de dezvoltare pentru R. Moldova, ca să putem recupera din pierderile de la descreșterea economică, dar și, în general, ca să pornim pe o cale de dezvoltare, de creștere economică”, a declarat premierul Dorin Recean, într-un briefing.

Premierul a precizat că este vorba de un fond pentru dezvoltarea infrastructurii și un fond care va ajuta R. Moldova să devină mai independentă energetic și să se ajusteze la schimbările de mediu. Este vorba de proiecte ce țin de eficiență energetică, trecerea la energia regenerabilă și adaptarea economiei, în special a agriculturii, la schimbările climatice.

Recean a menționat că la întrunirile anterioare, care au avut loc la Berlin, București și Paris, autoritățile moldovene au obținut bani pentru a compensa cheltuielile populației în facturi, pentru a ajuta agricultorii cu motorină și a dezvolta proiecte de infrastructură, cum ar fi construcția podului Leova-Bumbăta și a tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino.

Platforma de sprijin pentru R. Moldova a fost creată la inițiativa României, Germaniei și Franței, în contextul crizelor generate de războiul din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG