Au procurat tot soiul de echipamente și dezinfectanți din economiile acumulate la capitolul alimentării elevilor în anul școlar precedent încheiat în regim online.
Premierul Ion Chicu a anunțat că vor fi alocate peste 50 de milioane de lei pentru achiziții de termometre, scanere și alte măsuri de protecție ce ar urma să diminueze riscul de contaminare cu noul coranavirus.
Ministerul Educației le-a dat mâna liberă administrațiilor școlilor și primăriilor să aleagă împreună cu părinții unul din șapte scenarii pe care doresc să meargă de la 1 septembrie. Cei mai mulți însă speră că vor face lecții în două schimburi, inclusiv cu clase înjumătățite.
Invitați de managerii instituțiilor de învățământ să se pronunțe pentru metoda cea mai prielnică de reluare a orelor, tot mai mulți elevi, profesorii și părinți spun că își doresc să revină la lecțiile de până la pandemie. Învățământul online din primăvara trecută a fost o variantă de criză, dar care nu are aceleași rezultate. Pe de altă parte, specialiștii în sănătate publică au formulat un șir de recomandări pentru a nu admite ca instituțiile de învățământ să transforme în focare de infecție.
În funcție de evoluția epidemiei în localitățile lor, Ministerul Educației le-a propus celor din domeniu să aleagă împreună cu cei din comunitate din câteva metode de lucru, printre care procesul de învățământ în două schimburi pentru școlile mari, cu clase în jur de 30 de elevi. La fel printre sugestii sunt ca să se facă o alternanță de lecții pe viu/ lecții online, pe zile sau pe săptămâni. De asemenea clasele pot fi împărțite în două, iar dascălii să predea lecțiile de două ori la două grupuri distincte. În total sunt șapte metode de lucru propuse de minister.
Liceul din Congaz, autonomia găgăuză, numără peste 500 de elevi și a ales învățământul pe două schimburi. Jumătate din clase, cele primare și până în clasa a 7-a, vor face lecții până la prânz, celelalte - după-amiaza, spune profesoara de limba română Maria Comur.
Am fost la școală și totul e curat și aranjat
„Avem foarte mare dorință ca să fim prezenți cu copiii la lecții, să vedem și ochișorii lor, și cine a înțeles, și cine nu a înțeles. Părinții toți sunt de părerea ca copiii să fie prezenți la școală, pentru că altfel rezultatele nu sunt cele care trebuie să fie. Dar fiecare va sta câte unul, așa cum au spus, așa se pregătește. Reparația a început mai devreme, prin mai. Am fost la școală și totul e curat și aranjat. Săptămâna viitoare trebuie să ieșim la lucru de-acum. Ne pregătesc cu cursuri online despre diferite programe. Vara aceasta nu ne odihnim. Concediul e activ”.
Profesoara Maria Comur de la Congaz mai afirmă că părinții pledează ca odraslele lor să nu poarte măști prin școală. În ajun, poliția a împiedicat un grup de maturi să organizeze un protest în centrul Comratului împotriva măștilor de protecție în cazul copiilor. Oamenii legii le-au cerut organizatorilor să ofere mai multe date personale despre participanți. Inițiatorii demonstrației spun că își rezervă dreptul să iasă la un miting sâmbăta viitoare, pe 8 august.
Lecțiile în noul an de studii vor avea 30 de minute, iar fiecărui elev trebuie să-i revină nu mai puțin de 2 metri pătrați din sala de clasă, este recomandarea specialiștilor de la Ministerul Educației.
Pentru a ține cont de aceste măsuri, la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, la care sunt înscriși în jur de 1.300 de elevi, fiecare profesor va preda materia de două ori, întâi la jumătate de clasă în schimbul I, după care la cealaltă jumătate din schimbul de dumă-amiază. Directorul liceului Vasile Baș spune că pentru acest efort suplimentar al pedagogilor se preconizează un adaos la salariu din resurse proprii.
„Cadrele didactice, conform Codului Educației, trebuie să se afle la serviciu 7 ore pe zi, 35 de ore săptămânal. Se primește așa că la o clasă în mod obișnuit ar preda 45 de minute, dar în condițiile de pandemie va preda la o clasă 60 de minute, adică depășim cu 15 minute. Și iată aceste 15 minute noi le vom lua în calcul la toți și acest efort suplimentar va fi remunerat. Noi am discutat la nivel de comitet sindical din liceu și vom întocmi un acord adițional la contractul colectiv de muncă”.
La Liceul „Constantin Stere” din Soroca au fost procurate patru covoare speciale de dezinfectarea încălțămintei, pentru fiecare intrare din instituție, patru termoscanere de măsurat temperatura, un aparat de dezinfectarea mâinilor fără contact, plus în fiecare clasă va fi dezinfectant pentru suprafețe și separat dezinfectant pentru mâini. Deocamdată rezervele de dezinfectant ajung pentru o lună, mai oferă detalii managerul instituției.
Vasile Baș este de părere că purtarea măștilor și mănușilor în cazul elevilor să fie până la ușa școlii, în interior să fie absolviți de această obligație. Oricât de multe măsuri de precauție nu s-ar lua, la un liceu atât de mare, cu sute de persoane într-un schimb, totdeauna va exista riscul ca cineva să se infecteze, iar de aici până la extinderea virusului, respectiv, trecerea la educația online nu e decât jumătate de pas, descrie realist situația directorul Liceului „Constantin Stere”. Soroca a fost pe durata pandemiei în topul localităților cu cel mai mare număr de contaminări.
Și premierul Ion Chicu a vorbit luni despre redeschiderea instituțiilor educaționale, de la grădinițe până la licee și universități, menționând că pentru a diminua riscul de contaminare va fi nevoie într-o primă etapă de peste 50 de milioane de lei.
Economiile multora au fost consumate
Deocamdată statistica epidemiologică nu este îmbucurătoare. Dar nici cei de la cârma Ministerului Educației nu au prevăzut ca variantă de rezervă rămânerea la lecții online, adică dotarea dascălilor și copiilor cu laptopuri și internet, mai ales că economiile multora au fost consumate, iar unii părinți rămași fără serviciu între timp au ajuns la capătul răbdării.