Mitt Romney a fost singurul senator republican care a votat împotriva lui Donald Trump, găsindu-l vinovat de abuz de putere. El însuși a spus că se așteaptă la consecințe politice, adăugând însă că jurământul depus l-a obligat să ia decizia.
E cunoscut faptul că mulți republicani din Congres l-au apărat pe președinte, în procesul de impeachment, pentru că dacă nu ar fi făcut-o, își riscau carierele politice. Mitt Romney este într-o situație diferită. Senatorul de Utah și fost candidat prezidențial are peste 70 de ani și este puțin probabil că Donald Trump să-l poată compromite, senatorul nu are mare lucru de pierdut. În timpul procesului, președintele nu l-a contactat direct pe senator, ascultând de liderul republican din Senat care l-a sfătuit să se abțină de la a face presiuni. Consilierii săi credeau și i-au spus că Romney este înclinat să-l achite, dar nu așa au stat lucrurile. Odată cu votul senatorului care l-a găsit vinovat de abuz de putere, furia președintelui s-a făcut simțită. La Micul Dejun cu Rugăciune, un loc propice de obicei pentru reconciliere, Trump s-a referit la declarația lui Romney că credință să religioasă i-a influențat decizia, acuzându-l pe senator că folosește religia că pe o “cârjă”. Apoi, la Casă Albă, șeful executivului a spus “Singurul republican care a votat împotriva noastră este un tip care nu poate suferi faptul că a avut una dintre cele mai proaste campanii din istorie, pentru președinție”.
Casă Albă a distribuit modele de declarații pentru susținători, una arătând că decizia lui Romney nu ar fi surprinzătoare, știut fiind faptul că ia decizii, în funcție de interesul sau politic, alta că Romney sacrifică principii pentru a fi adulat de stângă politică. Senatorul Romney însuși a povestit, într-un interviu că, în timp ce se află, după vot, la cumpărături, un bărbat i-a strigat “trădătorule”, un altul l-a îndemnat “votează cu echipa” – ambele întâmplări ilustrând adâncile diviziuni politice din societatea americană. Dar, dincolo de insulte, Trump nu poate face mare lucru împotriva lui Romney, care nu are alegeri decât in 2024, dacă decide să mai candideze, este bogat și își poate permite să sufere consecințe pe care, de altfel, le-a anticipat.
În capitală statului Utah ziarul local a scris însă “Toți americanii, indiferent de convingerile politice, ideologie sau religie trebuie să fie impresionați de decizia lui Romney de a face ceea ce inima, conștiința și credință l-au îndemnat să facă, ceea ce e drept, atunci când a face ce e drept e dificil”. Liderul republican Mitch McConnell a spus că Romney nu va fi pedepsit, iar in privința voturilor, departe de a fi de stângă, senatorul votează oricum in proporție de aproape 80% cu președintele. Dar nu de aceeași părere este prietenul lui Trump, realizatorul Fox News, Sean Hannity care a spus că acum, după ce a votat împotriva președintelui, Romney este o figură politică diminuată.