Linkuri accesibilitate

CE vrea să negocieze cu Ucraina și Moldova liberalizarea transportului rutier de marfă


Imagine generică

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean a organizat marți o videoconferință cu miniștrii transporturilor și infrastructurii din R. Moldova, Ucraina și România pentru a discuta recenta sa inițiativă de liberalizare a transportului rutier pentru Ucraina și R. Moldova, grav afectate de consecințele invaziei ruse din Ucraina. S-a discutat și despre de extinderea rutelor și capacităților de export pentru Ucraina, inclusiv prin R. Moldova, către UE, concentrându-se în special pe porturile dunărene Galați, Tulcea și Sulina și prin portul de la Constanța, a scris ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu într-o postare pe Facebook.

Spînu a cerut, între altele, sprijin pentru liberalizarea transportului de mărfuri, reducerea timpului de așteptare în vamă la frontieră cu România, construcția a mai multor poduri și conectarea R. Moldova la rețelele transeuropene de transport (TEN-T).

Comisia Europeană vrea să negocieze cu Ucraina și Moldova acorduri privind liberalizarea transportului rutier de marfă pentru a asigura funcționarea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, amenințate de războiul pornit de Rusia.

„Noile acorduri vor oferi o soluție pentru economiile Ucrainei și Republicii Moldova. Prin urmare, Republica Moldova își va relua exporturile afectate de blocarea porturilor din Marea Neagră”, a mai scris Andrei Spînu, în postarea sa pe Facebook

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG