Linkuri accesibilitate

CEC ar putea renunța la secțiile de votare din Bender și Corjova, din motive de securitate


Proteste la CEC după ce s-a anunțat că nu vor fi deschide decât 139 de secții de votare peste hotare, Chisinau 7 iunie 2021.

Comisia Electorală Centrală ar putea renunța la deschiderea unor noi secții de votare în stânga Nistrului, după ce SIS a atenţionat că acestea nu vor putea fi controlate de autoritățile constituționale, a spus președintele CEC, Dorin Cimil, citat de portalul Deschide.md.

Vorbind luni, la emisiunea Punctul pe AZi, Cimil a reamintit că lista cu secții de votare va fi oricum re-examinată, după protestele provocate de decizia de sâmbătă a CEC de a deschide numai 139 de secții peste hotare.

În premieră, pentru alegerile anticipate din 11 iulie ar urma să fie deschise două secţii de votare la Bender și una la Corjova, ambele localităţi care nu sunt controlate efectiv de autorităţile constituţionale de la Chișinău.

Dorin Cimil a spus, mai ales după avertismentul de luni al SIS, că nu este convnis de oportunitatea deciziei deși s-au dat asigurări că autorităţile pot să garanteze buna organizare a alegerilor în cele trei secţii de votare.

„Ni s-au dat asigurări că poate fi asigurată ordinea publică în aceste două localităţi. Suplimentar, această chestiune va fi discutată la şedinţa Comisiei Unificate de Control, care va veni cu o nouă expertiză a capacităţii statului de a asigura, în cele două localităţi, desfăşurarea alegerilor” a mai spus Cimil.

SIS a areamintit că la alegerile parlamentare din 2019, structurile paramilitare transnistrene au sechestrată tehnica de calcul şi alte bunuri destinate pentru secţia de votare din s. Hagimus, r. Căuşeni. Totodată reamintește că administrația de la Tiraspol cataloghează comuna Corjova drept cartier al orașului Dubăsari, motiv pentru care se opune vehement oricăror activităţi electorale desfăşurate de autorităţile constituţionale de la Chișinău.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG