Linkuri accesibilitate

Marina Tauber nu se retrage din cursa pentru primăria din Bălți până la o decizie judecătorească


Marina Tauber, candidata Partidului Șor

Cu numai cinci zile înainte de turul doi al alegerilor de primar la Bălți, Comisia Electorală Centrală a decis miercuri să ceară instanței de judecată să o excludă din cursă pe Marina Tauber, candidata Partidului Șor, care a câștigat detașat pe 21 noiembrie primul tur de scrutin. Decizia a fost adoptată cu șase voturi pentru și două abțineri dar trebuie confirmată de judecătoria din Bălți.

Marina Tauber a declarat miercuri seară că nu se retrage din cursă, până la verdictul tribunalului.

„Până nu este expusă o decizie finală judecătorească, Marina Tauber din partea Partidului Politic „Șor”, sunt candidat, sunt primar care deja a câștigat și sunt sigură că în zilele apropiate, la votare, nu că o să confirmăm votarea din 21 noiembrie, dar o să dublăm rezultatul nostru. Vom lupta”, a declarat Marina Tauber citată de Ziarul de Gardă.

În decizia din 1 decembrie, CEC a spus că înregistrarea candidaturii lui Tauber trebuie anulată, iar candidata nu ar trebuie să participe la turul doi de scrutin de pe 5 decembrie pentru că a făcut cheltuieli nedeclarate de peste 34 de mii de lei. Adăugarea cheltuielilor nedeclarate ale candidatei Partidului Șor în campania de la Bălți la cheltuielile pe care le-a declarat ar fi dus la o depășire a plafonului cu aproximativ 9 500 de lei, a mai spus CEC.

Constatările CEC se bazează pe o sesizare a Inspectoratului de Poliție Bălți despre faptul că Tauber nu ar fi declarat cheltuieli de zeci de mii de lei pentru hrana consumată de zeci de activiști ai Partidului Șor aduși la Bălți din altă localitate pentru campania electorală, în perioada octombrie-noiembrie.

Tauber și simpatizanții săi, care au manifestat la sediul Comisiei, au spus că ar fi o decizie motivată politic și luată la indicațiile președintei Maia Sandu.

Președinția nu a comentat acuzația imediat. Candidata Partidului Șor a spus că nu a comis ilegalități și că decizia CEC se bazează pe „minciuni”. CEC o acuză pe Tauber că ar fi ascuns de autoritățile electorale cheltuielile pentru hrana activiștilor săi cazați la o stațiune de odihnă din Bălți.

În ședința transmisă online, vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a interogat doi martori identificați drept reprezentanți ai companiei care a livrat alimentele. Interogatoriul a continuat, chiar dacă un martor a spus că a depus deja mărturie la poliție și SIS și că nu și-a dat acordul să fie filmat.

În decizia CEC se mai spune că Partidul Șor nu se află la prima încălcare a legislației despre declararea cheltuielilor de campanie.

La începutul săptămânii, președinta Maia Sandu a spus că nu va comenta rezultatele alegerilor de la Bălți, dar că instituțiile statului trebuie „să facă toate eforturile” pentru a preveni „finanțarea ilegală, netransparentă din bani murdari a campaniilor electorale”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG