Linkuri accesibilitate

CEC s-a sesizat în urma anchetei despre alegătorii camuflați realizată de RISE Moldova


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei de la Chișinău

Portalul Anticorupție.md scrie că în mai puțin de trei săptămâni, orice cetățean al R. Moldova, dar și străinii care au înregistrat diverse activități în țară, vor putea fi verificați de aproape oricine.

Experții sunt îngrijorați că aceasta va afecta extrem de grav intimitatea individuală și va deschide poarta unor posibile abuzuri privind datele personale. Jurnaliștii de la Anticorupție.md au stat de vorbă cu directorul Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, care a confirmat că datorită unei legi care va intra în vigoare la 10 noiembrie, toate instituțiile publice, „inclusiv cele medicale, vor fi obligate să se conecteze la așa numita platformă de interoperabilitate, altfel spus, să ofere acces altor utilizatori la informația pe care o gestionează”.

Comisia Electorală Centrală a anunțat printr-un comunicat că s-a sesizat în urma anchetei despre alegătorii camuflați realizată de RISE Moldova. Jurnaliștii au demonstrat că în Registrul de Stat al Alegătorilor se găsesc și numele unor infractori străini cu identități false, vânați de cei mai buni polițiști din lume. Unii dintre ei au drept de vot în circumscripțiile electorale din capitală, asta chiar dacă au fost capturați, condamnați sau extrădați în țările de unde au fugit. La scurt timp după publicarea investigației, Comisia Electorală Centrală a menționat că ancheta „ar urma să fie examinată de către organele de drept prin prisma legalității acțiunii”.

Săptămânalul „Ziarul de Gardă” oferă detalii despre cariera și dosarele de rezonanță gestionate de cele cinci judecătoare reținute marți în dosare de corupție. Bunăoară, magistrata Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, a participat în ultimii ani la luarea unor decizii în dosare importante, precum dosarul ex-premierului Vlad Filat, dar și cel în care a fost vizat Ion Perju, polițistul acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Tot ea a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care este amplasat sediul televiziunilor sale, scrie „Ziarul de Gardă”. Liubovi Brânză, cea de-a doua judecătoare de la CA Chișinău reținută într-un dosar de corupție, este soția decanului Facultății de Drept din cadrul USM, Sergiu Brînza, și el reținut acum două săptămâni într-un dosar penal pornit pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă, scrie portalul Moldovacurată.md. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019. Portalul îl citează pe jurnalistul Vitalie Călugăreanu, corespondent Deutsche Welle, care susține că în ultima perioadă autoritățile invocă tot mai multe pretexte pentru a nu oferi informații de interes public. „Am impresia că unii funcționari din Republica Moldova își imaginează că lucrează încă în colhoz. Pentru ei, globalizarea e cosmos. Nu se pot debarasa de obiceiul sovietic de a plimba hârtiile cu ștampilă și antet dintr-un birou în altul”.

Într-o analiză pentru agenția de știri IPN, jurnalistul Veaceslav Crăciun face totalurile recentei vizite a președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan. Autorul constată că influența Ankarei în autonomia Gagauz-Yeri este în vizibil creștere și această circumstanță va revigora în perspectiva apropiată subiectul „factorului găgăuz” în relațiile moldo-turce. Răspândită printre politologii moldoveni, ideea că Rusia folosește Găgăuzia pentru a influența Moldova a trecut molcom pe planul doi și acum e momentul de a vorbi despre influența turcă. „Puntea prieteniei” între Moldova și Turcia este clișeul cel mai frecvent folosit de politicienii turci pentru Gagauz-Yeri. N-a reușit să-l evite nici Erdogan. În prezent se manifestă o atenție sporită față de „puntea” în cauză și o sarcină comună pentru Chișinău și Comrat e să asigure funcționalitatea acestei punți fără ca „spatele” poporului găgăuz să aibă de suferit”, scrie Veaceslav Crăciun.

XS
SM
MD
LG