Linkuri accesibilitate

CEC va încerca să urmărească finanțarea publicității online a candidaților electorali, dar „nu-și face iluzii”  


Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale.
Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale.

Comisia Electorală Centrală va încerca să urmărească în această campanie pentru alegerile locale dacă partidele politice declară sursele de finanțare a publicității electorale pe care o plasează pe rețelele de socializare, susține șefa autorității electorale, Angelica Caraman. 

Ea spune că funcționarii electorali au avut discuții cu reprezentanții companiei META, care dețin în portofoliu rețelele de socializare Facebook și Instagram, și că ar avea anumite posibilități să urmărească finanțarea publicității electorale, dar nu își fac prea „mari iluzii” că vor reuși să monitorizeze toată publicitatea electorală de pe internet.

„Noi încercăm să urmărim finanțarea publicității online, dar nu ne facem iluzii că noi vom reuși în totalitate să acoperim tot spațiul online, dar ceea ce ziceam este că avem deja o practică de urmărire. Acolo unde găsim aceste biblioteci (de date online) putem să vedem de către cine a fost finanțată această publicitate și care este mărimea acestei finanțări”, exemplifică Angelica Caraman la Europa Liberă.

Funcționarii electorali vor verifica dacă plățile pentru publicitate online au fost incluse în rapoartele financiare ale partidelor politice de până la începutul campaniei și politicienii le reflecta în rapoartele din campanie.

Finanțarea ilegală și eliminarea din cursă

Potrivit legii, concurenții electorali vor trebui să prezinte săptămânal rapoarte financiare la organele electorale, iar autoritățile electorale sunt „foarte atente la acele rapoarte care sunt prezentate de către concurenții electorali și, acolo unde avem nevoie de precizări, intervenim pe lângă subiecți ca să ne prezinte informații suplimentare”, afirmă Caraman.

În cazul în care un anumit concurent electoral depășește plafonul de cheltuieli pentru campania electorală, folosește bani din afara R. Moldova, nu își finanțează transparent partidul sau încearcă să corupă alegătorii, riscă să fie exclus din cursa electorală.

„Cred că nu ar trebui să-și facă grijă toți cei care fac o campanie corectă, au o finanțare transparentă și respectă regulile care sunt expuse în codul electoral”, menționează președinta Comisiei Electorale Centrale.

CEC colaborează și cu alte instituții de stat în cazul în care funcționarii electorali au bănuieli de finanțare ilegală față de anumiți concurenți electorali, dar și atunci când atestă alte tipuri de încălcări.

„Noi comunicăm cu Inspectoratul de Poliție atunci când vorbim despre coruperea alegătorilor sau despre publicitate neautorizată, despre afișaj neautorizat. Vorbim cu organele Procuraturii atunci când este bănuială de fals în actele prezentate de către subiecții electorali, că am avut și asemenea cazuri, precum bănuieli [legate de veridicitatea semnăturii] sau de corectitudine a datelor. Atunci când vorbim de diminuarea unor cheltuieli, apelăm la Serviciu Fiscal de Stat”.

Ce a mai spus președinta CEC în acest interviu:

  • Ce s-a întâmplat cu persoanele care aveau interdicția de a candida la alegeri, după ce Parlamentul a amendat Codul Electoral. „În unele cazuri, partidele au înlocuit candidații care aveau restricții de a participa la alegeri cu alții”.
  • Modificările făcute de deputați la Codul Electoral reprezintă o schimbare a regulilor de joc în timpul jocului? „Ar fi mai corect să răspundă legiuitorul”.
  • Finanțarea partidelor politice în perioada electorală. „În primul rând se verifică dacă sunt respectate limitele de donații din partea persoanelor fizice și persoanele juridice”.
  • Cu cine din instituțiile de drept comunică autoritatea electorală centrală?
  • Interzicerea concertelor electorale în campania electorală. „Premisa a fost aceeași: de a combate fenomenul de corupere a alegătorilor. Or, haideți să ne gândim care este costul unui bilet la un concert, mai cu seama cele care se practicau, anterior cu artiști de peste hotare, și care erau utilizați în campania electorală a unor concurenți care spuneau că acești artiști cântau gratis(...). Intenția a fost ca să fie puși în condiții egale toți competitorii, deci cei care nu își pot permite să plătească un asemenea concert.”
  • Număr record de pretendenți la funcțiile de primar și consilier municipal la Chișinău. „Regulamentul pe care l-am aprobat vizavi de modelul buletinului de vot spune că dacă avem mai mulți de trei candidați, buletinul ar trebui să arate sub formă de broșură, ceea ce de obicei se întâmplă în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. Acolo sunt mai mulți candidați independenți și, de regulă, avem această formă de buletin sub formă de broșură. Nu știu ce vom face de această dată la alegerile pentru municipiul Chișinău. Va trebui să decidem cum va arata buletinul, dar din ceea ce au încercat colegii acum să modeleze care ar fi lungimea buletinului este unul, cred că, record”.
„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG