Linkuri accesibilitate

Un cecen care voia să fugă din Rusia a fost reținut în Omsk


Ofițerii FSB din serviciul de frontieră Omsk au reținut un locuitor al Ceceniei, Iasin Muhmad-Emievici Halidov, care încerca să părăsească țara și să treacă granița în Kazahstan.

Potrivit Novaia Gazeta, Halidov, în vârstă de 19 ani, a servit anterior în cadrul poliției cecene și al Gărzii Naționale și a fost, de asemenea, trimis în războiul cu Ucraina, dar a încercat în mod repetat să renunțe la serviciu.

După un interogatoriu de cinci ore, Iasin Halidov a fost dus la departamentul Ministerului Afacerilor Interne din Omsk. Nu se știe dacă au fost aduse acuzații împotriva deținutului.

Potrivit publicației , în 2021, când Halidov avea 17 ani, rudele sale i-au obținut un loc de muncă în cadrul poliției locale, deși nu avea nici măcar o diplomă de liceu. În calitate de angajat al Ministerului Afacerilor Interne, el a fost angajat în special în activități operaționale pentru a identifica și reține locuitorii din Cecenia, inclusiv pe cei cu tendințe extremiste. În 2022, tânărul a fost transferat la Garda Națională, iar în septembrie a fost trimis într-o misiune de război. În toate cele patru luni pe care le-a petrecut pe teritoriul Ucrainei, el ar fi încercat să renunțe la serviciul său, invocând necesitatea de a avea grijă de mama sa bolnavă. După ce s-a întors în Cecenia, a fost reținut neoficial sub suspiciunea de lipsă de loialitate și a fost amenințat cu un dosar penal pentru terorism.

Halidov a reușit să evadeze din incinta uneia dintre unitățile de poliție cecene în care era deținut și a părăsit republica la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an. El a apelat la ajutorul bloggerilor locali Ibragim și Baisangur Iangulbaev, care se autointitulează activiști pentru drepturile omului. Fostul polițist a sperat că va fi ajutat să părăsească Rusia și a fost de acord să ofere informații despre serviciul său în Ministerul de Interne local. După anunțarea acestui interviu pe rețelele de socializare, rudele lui Halidov au fost vizitate de foștii săi colegi, care au început să intimideze familia și să ceară informații despre locul în care se află tânărul.

Activiștii pentru drepturile omului, pe care Halidov a reușit să îi contacteze după ce a fost reținut la Omsk, au declarat că acesta ar putea fi în pericol, scrie Sibiri.Reali.

XS
SM
MD
LG