Linkuri accesibilitate

CEDO a cerut Rusiei să suspende hotărârile judecătorești de lichidare a organizației Memorial


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a cerut Rusiei să suspende cele două hotărâri judecătorești de lichidare a grupării pentru drepturile omului Memorial.

CEDO scrie într-o declarație de astăzi că organizația Memorial i-a cerut să accelereze procedurile pentru a opri închiderea ei pe perioada în care instanța cu sediul la Strasbourg examinează cazul .

Instanța europeana „a decis să indice guvernului Rusiei... că, în interesul părților și pentru buna desfășurare a procedurilor în fața sa, executarea deciziei de dizolvare a organizațiilor reclamante [Memorial International and Memorial Human Rights Center] ar trebui să să fie suspendată pentru o perioadă care ar fi necesară pentru ca instanța să examineze" cazul Memorial la CEDO. Declarația a fost postată pe contul de Twitter al Memorialului.

Pe 29 decembrie, Tribunalul din Moscova a ordonat închiderea Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, la o zi după ce Curtea Suprema a închis principala organizație- umbrelă a grupului, Memorial International.

Cele două instanțe au declarat că organizațiile au încălcat legea „agenților străini” – legislație care este folosită din ce în ce mai mult împotriva societății civile, a grupurilor pentru apărarea drepturilor omului, jurnaliștilor, avocaților, activiștilor politici ai opoziției și ai societății civile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG