Linkuri accesibilitate

CEDO a comunicat plângerile lui Stoianoglo | Executivul va reacționa până în septembrie


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat în regim de urgență guvernului de la Chișinău cele două plângeri depuse de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit avocaților săi, este vorba despre plângerile depuse pe faptul persecutării pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comunicare cu presa și al restricțiilor de întrunire și, mai important, al suspendării din funcția de procuror general, transmite INP.

Ministerul Justiției a anunțat ulterior că poziția guvernului față de contestațiile lui Stoianoglo va fi prezentată până pe 22 septembrie, în termenul acorda de CEDO, mai relatează IPN.

Totodată, ministerul precizează că plângerile înaintate de Stoianoglo „vizează aspecte procedurale și nu se referă la procedura de demitere (...) din funcție”.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut în octombrie anul trecut și plasat în arest la domiciliu. Pe 9 decembrie a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Până acum, a fost finalizată urmărirea penală pe un capăt de acuzare – depășirea atribuțiilor de serviciu.

Lui Alexandr Stoianoglo i se încriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163,9 mii lei, deși în privința procurorului se efectua o urmărire penală, iar în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației. Alexandr Stoianoglo mai este acuzat de corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat. Procurorul general suspendat pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare.

Pe 23 mai, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) i-a propus președintei Maia Sandu eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce a acceptat raportul comisiei de evaluare care a calificat activitatea acestuia drept „nesatisfăcătoare”.

Președinția nu a anunțat încă vreo decizie, deși președinta Maia Sandu ceruse CSP încă din noiembrie 2021 să evalueze activitatea lui Stoianoglo în baza noi legi care tocmai fusese adoptată și care prevedea mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării acestuia din funcție.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG