Linkuri accesibilitate

CEDO a decis că Rusia este vinovată în dosarul lui Ilie Cazac, tânărul răpit de miliția transnistreană


Ilie Cazac în studioul Europei Libere de la Chișinău, după eliberarea din închisoare. 28 decembrie 2011
Ilie Cazac în studioul Europei Libere de la Chișinău, după eliberarea din închisoare. 28 decembrie 2011

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia este vinovată în dosarul Ilie Cazac și Stela Surchicean împotriva Moldovei și Rusiei. Prin această hotărâre, CEDO a recunoscut Federația Rusă vinovată de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la libertate și siguranță în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, relatează IPN.

Asociația Promo-LEX, care i-a reprezentat pe cei doi, a precizat că în 2010, mama lui Ilie Cazac, Stela Surchicean, a anunțat că fiul său fusese răpit de miliția transnistreană. Atunci, în vârstă de 25 de ani, Ilie Cazac era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina. Pe 19 martie 2010, el a fost reținut la Varnița, fiind acuzat de „înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

Pe 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare, precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Ilie Cazac a fost eliberat pe 31 octombrie 2011, fiind „grațiat” de către liderul regiunii separatiste.

CEDO a condamnat Rusia să achite 42 de mii de euro cu titlu de prejudicii morale pentru reclamanți și patru mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli pentru reprezentare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG