Linkuri accesibilitate

CEDO: autoritățile ucrainene au comis o serie de încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor din 2014


Protestatari în centrul Kievului. 20 februarie 2014
Protestatari în centrul Kievului. 20 februarie 2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că autoritățile ucrainene au comis o serie de încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor pro-europene de la Maidan de la sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014, în urma cărora președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere.

Într-o hotărâre din 21 ianuarie privind cinci procese intentate de 33 de cetățeni ucraineni, CEDO a spus că, în timpul protestelor, au existat multiple încălcări ale articolelor Convenției europene a drepturilor omului. Încălcările se referă la acte de tortură și tratamente inumane și degradante, la îngrădirea dreptului la libertate și securitate, la libertatea de întruniri și asociere, la dreptul la viață și la dreptul la respectarea vieții private și de familie.

Protestele de la Maidan, cunoscute sub numele de mișcarea Euromaidan, au început în noiembrie 2013, când protestatarii s-au adunat pe piața centrală din Kiev, după ce președintele pro-rus Ianukovici a anunțat că amână planurile de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană și că va căuta mai aproape legături economice cu Rusia. Forțele de securitate ucrainene au deschis foc împotriva protestatarilor pașnici și, potrivit procurorilor ucrainieni, 104 au fost omoriți și peste 2500 răniți în urma intervenției forțelor de ordine.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG