Linkuri accesibilitate

Cehia: Andrej Babiš pierde alegerile în Cehia


Premierul Cehiei, Andrej Babis.
Premierul Cehiei, Andrej Babis.

O coaliție de centru-dreapta a câștigat alegerile parlamentare din Cehia, învingând la scor foarte strâns mișcarea de guvernare ANO, a premierului Andrej Babiš.

După numărarea aproape tuturor voturilor, coaliția SPOLU, condusă de conservatorul Petr Fiala, avea 27,63% din voturi, cu un avans de câteva zecimi de procent asupra mișcării ANO (27,28%).

Pe locul al treilea s-a clasat coaliția PirSTAN (Pirații+Primarii cu 15,48%), cu care SPOLU ar putea forma o majoritate confortabilă în noul parlament.

A patra și ultima formațiune reprezentată în noul parlament va fi SPD, o formațiune xenofobă și eurosceptică, care a obținut aproape 10% din voturi.

Partidul comuniștilor din Cehia și Moravia, singurul care a supraviețuit nereformat în noile țări membre în UE și NATO, rămâne pentru prima oară după Revoluția de Catifea din 1989 în afara parlamentului.

Rezultatul alegerilor a contrazis sondajele de opinie, care prevedeau o victorie clară pentru ANO. Și primele rezultate parțiale.

În săptămâna dinaintea alegerilor, investigația jurnalistică Pandora Papers a dezvăluit o posibilă spălare de bani prin firme off-shore de către premierul Babiš.

El este bănuit de mai multă vreme de alte nereguli, cu fonduri europene, iar structurile UE spun că se află în conflict de interese, continuând să conducă atât concernul agro-industrial Agrofert, cât și guvernul.

Participarea la vot a fost relativ ridicată (65%).

XS
SM
MD
LG