Linkuri accesibilitate

Cehia convoacă o reuniune extraordinară a UE pentru a analiza criza energiei


Republica Cehă a convocat o reuniune extraordinară a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, pe fondul creșterii prețurilor și a îngrijorărilor legate de aprovizionarea provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a blocului comunitar, a convocat reuniunea pentru 9 septembrie. Sikela a declarat, pe 29 august, că o potențială soluție pentru a contribui la atenuarea crizei ar fi plafonarea prețului pentru gazul utilizat în producția de energie electrică. „Trebuie să separăm prețurile la gaz de cele la electricitate”, a spus el.

Blocul celor 27 de țări a luat măsuri pentru a-și diminua dependența de importurile de energie din Rusia și a introdus recent un plan prin care li se cere statelor membre să reducă utilizarea gazelor naturale cu 15%. Planul a fost inițiat pentru pregătirea unei posibile opriri a livrărilor de gaze naturale rusești, o preocupare care a crescut odată cu anunțul recent că o conductă-cheie va fi oprită temporar pentru întreținere.

Rolul dominant al Rusiei în calitate de furnizor de energie pentru Uniunea Europeană îi face pe membrii blocului comunitar să se teamă că Moscova ar putea limita livrările în timpul iernii, ca răzbunare pentru sancțiunile adoptate de UE pentru a pedepsi Rusia pentru războiul său neprovocat împotriva Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG