Linkuri accesibilitate

Cehia declară stare de urgență. Președintele Miloș Zeman, testat pozitiv cu COVID-19


Președintele Milos Zeman, aprilie 2019

În Cehia, guvernul a declarat stare de urgență, în legătură cu numărul mare de cazuri de covid, și tot joi s-a anunțat că președintele Miloș Zeman a fost testat pozitiv și a revenit în spital.

Guvernul interimar al lui Andrei Babis a introdus starea de urgență pentru 30 de zile, după ce în ajun s-au înregistrat peste 18 mii de cazuri noi - la o populație de 10,7 milioane. Potrivit ministerului sănătății, pe 25 noiembrie, au fost confirmate peste 27 de mii de cazuri noi de coronavirus - cel mai mare număr zilnic de îmbolnăviri de când a început pandemia.

Autoritățile au anunțat noi restricții privind adunările mari de oameni și afaceri de noapte, inclusiv restaurante și baruri – acestea din urmă, începând de vineri seara, 26 noiembrie, vor fi deschise cel târziu până la ora 22.00. Au fost interzise târgurile de Crăciun și consumul alcoolului în stradă, iar numărul vizitatorilor unor acțiuni sportive și culturale a fost limitat la o mie.

Ceva mai devreme, s-a anunțat că președintele Miloș Zeman a fost testat pozitiv la COVID-19, la o zi după ce s-a externat din spital, unde s-a aflat o lună și jumătate la tratament cu o boală cronică. Zeman, în vârstă de 77 de ani, revine astfel în spital. Criza de sănătate a lui Zeman a întrerupt discuțiile postelectorale pentru numirea unui nou guvern, după ce aliații premierului Babis au pierdut la limită în fața unei coaliții a forțelor de opoziție care-l acuză de corupție și gestionarea proastă a pandemiei.

După rata de infectări, Cehia este în prezent pe locul trei în lume, după vecinele sale Slovacia și Austria, care au intrat deja în lockdown național.

Tot joi, peste o mie de oameni au protestat la Kiev, în Ucraina, față de obligativitatea vaccinării și a certificatelor sanitare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG