Linkuri accesibilitate

Cehia nu mai primește ruși, nici cu viză


Începând din 25 octombrie, Cehia nu va mai permite intrarea cetățenilor ruși chiar dacă au vize Schengen valabile, a anunțat ministrul de externe de la Praga, Jan Lipavsky.

„Într-o vreme când în Ucraina cad rachete rusești pe locurile de joacă pentru copii și pe oamenii care nu fac decât să meargă la lucru, în Cehia intră zilnic prin aeroporturi 200 de cetățeni ai Federației Ruse”, a spus Lipavsky la o conferință de presă.

De săptămâna viitoare rușii nu vor mai avea dreptul să intre în Cehia indiferent care stat le-a eliberat viza Schengen, dacă vin în scopuri turistice, sportive sau culturale.

Cehia se alătură astfel țărilor baltice, Poloniei și Finlandei, care și-au închis granițele pentru turiștii ruși în ultimele săptămâni.

Potrivit revistei cehe Respekt, vor exista anumite excepții – oamenii de afaceri cu vize Schengen valabile sau rușii care vin la îngrijire medicală.

Cehia a fost prima țară din Uniunea Europeană care a stopat emiterea de vize pentru cetățenii F. Ruse, anume chiar pe 25 februarie, a doua zi după declanșarea invaziei rusești în Ucraina. Această interdicție cehească este în vigoare și azi, ei adăugându-i-se între timp și o interdicție simlară pentru cetățenii din Belarus.

Ministrul de externe ceh Lipavsky a anunțat însă săptămâna aceasta înlesniri pentru studenții din Belarus. Dacă până acum în Cehia puteau intra doar belarușii cu rude deja aflate acolo, de acum pot intra și studenții din Belarus care vor să studieze în Cehia în baza unor burse europene.

Decizia a fost salutată de reprezentanța în Cehia a liderei opoziției belaruse Svetlana Țihanovskaia. „E o decizie care face diferența între regimul (dictatorului Alexandr) Lukașenka și poporul din Belarus”, a spus purtătoarea de cuvânt Crisțina Șvianok, citată de Respekt.

Guvernul de la Praga a anunțat concomitent că studenții ucraineni care vor să studieze în Cehia se vor putea înscrie la universitățile cehe chiar dacă au primit protecție ca refugiați în altă țară din Uniunea Europeană.

Cehia este de mulți ani o destinație predilectă atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși și cetățeni ai altor foste republici sovietice. Ucrainenii alcătuiau până la invazia rusă cea mai importantă comunitate de muncitori străini din Cehia. Acum, Cehia este țara din UE care a acordat cele mai multe vize de ședere refugiaților ucraineni, raportat la populația proprie.

Rușii au avut în Cehia mai ales interese economice. Autoritățile Cehiei estimează la câteva mii numărul firmelor cu capital rusesc. După invadarea Ucrainei de către ruși, multe dintre ele au constituit obiectul cercetărilor poliției, sub suspiciunea că ar căuta să ocolească sancțiunile europene impuse Rusiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG