Linkuri accesibilitate

Cei doi români, victime ale atacului terorist de la Kabul, au fost victime „colaterale” (Iulian Chifu)


Atac terorist la Kabul, 3 sepembrie 2019
Atac terorist la Kabul, 3 sepembrie 2019

Un atac cu bombă al Talibanilor în capitala afgană Kabul, într-un cartier al ambasadelor și altor organizații internaționale, numit Zona Verde, a ucis și un român, membru al echipei de securitate al ambasadei României în Afganistan, iar un alt cetățean român a fost rănit. Autoritățile române au condamnat ferm atacul, iar președintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem pe românul ucis.


Reprezentanții Ambasadei române de la Kabul sunt victime„ colaterale” ale atacului terrorist din 2-3 septembrie, 2019. Surse diplomatice au spus Europei Libere că nu există niciun fel de informații care să demonstreze că teroriștii ar fi ales ca țintă România și că tragedia în care au fost răniți aproape 150 de oameni și au murit peste 20 are legătură atât cu negocierile purtate de americani cu insurgenții afgani, cât și cu alegerile prezidențiale din Afganistan, programate pentru 28 septembrie.


Ministra de Externe, Ramona Mănescu, a declarat că în atac „a fost țintită” Ambasada României din Kabul și că, „după ce au atacat clădirea principală”, talibanii „au incendiat alte clădiri anexe”, iar „locul nu mai poate fi utilizat”.

Iulian Chifu, fost consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă, argumentează că, fiind vorba despre un număr atât de mare de morți și răniți într-un campus internațional din centrul capitalei afgane, dintre care doar doi români se află printre victime, „e greu de spus că România a fost țintă”. „Atacul s-a produs în întreaga Zonă Verde, iar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie ca mai întâi să pătrunzi acolo. E clar că s-a produs un soi de trădare sau o coparticipare a cuiva dintre cei care asigurau paza acelei zone izolate și securizate, fiindcă teroriștii au intrat cu arme de foc, explozibil, centuri autodetonante”, este de părere Iulian Chifu.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG