Linkuri accesibilitate

Cel mai mare ziar pro-democrație din Hong Kong și-a încetat apariția


Hong Kong, 24 iunie 2021: lumea stă la coadă să cumpere ultima ediție din Apple Daily.
Hong Kong, 24 iunie 2021: lumea stă la coadă să cumpere ultima ediție din Apple Daily.

Cel mai mare ziar pro-democrație din Hong Kong, Apple Daily, a apărut pentru ultima dată astăzi, 24 iunie, o lovitură majoră pentru libertatea presei din oraș. Consiliul de administrație al ziarului anunțase miercuri că edițiile tipărite și online ale Apple Daily se închid din cauza „circumstanțelor actuale care prevalează în Hong Kong”.

Măsura urmează arestării redactorului șef al Apple Daily și a altor cinci directori din cauza acuzațiilor că ar fi încălcat controversata lege a orașului privind securitatea națională. De asemenea, autoritățile au înghețat active de 2,3 milioane de dolari ale unor companii având legătură cu popularul ziar. Poliția a invocat zeci de articole publicate de Apple Daily ca dovezi ale unei presupuse conspirații pentru a impune sancțiuni străine Hong Kong-ului și Chinei.

Proprietarul și fondatorul ziarului, miliardarul Jimmy Lai, execută mai multe pedepse cu închisoarea pentru că a participat la protestele pro-democrație care au zguduit Hong Kong-ul în 2019 și au contestat autoritatea Beijingului. Lai se confruntă cu alte acuzații în temeiul legii privind securitatea națională, inclusiv înțelegeri cu o putere străină. Legislația, larg criticată la nivel internațional, a intrat în vigoare în urmă cu un an. Autoritățile de la Beijing și Hong Kong spun că a fost nevoie de ea pentru a aduce stabilitate, dar criticii spun că are drept scop suprimarea disidenței.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG