Linkuri accesibilitate

Cel mai nou miliardar rus pe lista Forbes: conducătorul tezei de doctorat a președintelui Putin


Vladimir Litvinenko, rectorul Universității de Mine din Sankt Petersburg (foto arhivă, 24 aprilie 2017)

Rectorul Universității de Mine de la Sankt Petersburg, Vladimir Litvinenko, fostul conducător al tezei de doctorat a președintelui Vladimir Putin, este cel mai recent miliardar rus de pe lista revistei americane Forbes. Averea lui Litvinenko este estimată la 1,5 miliarde de dolari, rectorul universității având 21% din acțiunile companiei petrochimice PhosAgro, producătoare de fosfați și îngrășăminte chimice.

Livinenko a devenit rector în 1994 și a condus trei campanii electorale pentru Putin la Sankt Petersburg.

Putin și-a dat doctoratul cu Litvinenko în 1997. În 2006, experții Institutului Brookings din Washington au ajuns la concluzia că 16 din cele 20 de pagini cheie ale tezei de doctorat erau copiate în întregime sau parțial dintr-un studiu american, scris de doi profesori de la Universitatea din Pittsburgh în 1979. Volumul fusese tradus în rusă în 1982.

În același an, Litvinenko declara, într-un interviu, că „nu are nici un dubiu” că Putin și-a scris singur lucrarea de doctorat.

În 2018 însă, într-un interviu cu redacția în limba rusă a postului nostru de radio (Svoboda), fiica lui Litvinenko susținea că tatăl este cel care a scris teza după ce devenise rectorul universității cu ajutorul lui Putin.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG