Linkuri accesibilitate

Cel puțin 38 de persoane ucise în ultime proteste din Myanmar


Protestatari împotriva puciului militar confruntați cu reacția brutală a forțelor de ordine, Myanmar, 3 februarie 2021
Protestatari împotriva puciului militar confruntați cu reacția brutală a forțelor de ordine, Myanmar, 3 februarie 2021

Cel puțin 38 de persoane au fost ucise în Myanmar, în ultimele ciocniri dintre forțele de ordine și participanții la protestele împotriva loviturii de stat militare de la 1 februarie. Emisara specială ONU, Christine Schraner a descris evenimentele de miercuri drept „cea mai sângeroasă zi a protestelor”. Poliția a folosit gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și la sfârși muniție de război pentru a dispersa mulțimea protestatarilor, au relatat martori oculari.

Pe 1 februarie, armata – invocând fraudarea alegerilor generale din noiembrie 2020 – au înlăturat guvernul, au reținut-o pe lidera de facto a țării, Aung San Suu Kyi și alți membri ai partidului ei. Sute de persoane au fost reținute de atunci, inclusiv 6 jurnaliști.

Lovitura militară a fost criticată vehement pe scena politică internațională, începând cu Statele Unite iar țările occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva liderilor militari ai țării. Administrația Biden a amenințat cu noi sancțiuni iar UE a declarat că intervenția brutală a poliției împotriva protestatarilor reprezintă o încălcare clară a drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG