Linkuri accesibilitate

Cel puțin 6 morți într-un atac rusesc cu rachetă asupra unui bloc de locuințe în regiunea Donețk


Imagine de la Ceasiv Iar postată pe Telegram de guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk Pavlo Kirilenko

Ucraina a raportat duminică ciocniri armate cu trupele rusești pe fronturile din est și sud, cu șase civili uciși într-un atac cu rachetă, relatează agenția Reuters.

Trupele ruse au atacat pozițiile ucrainene din apropiere de orașul estic Sloviansk, dar au fost obligate să se retragă, a afirmat armata ucraineană, adăugând că rușii au lansat o rachetă de croazieră asupra orașului Harcov din partea lor de graniță. Nu s-au dat informații despre victime sau pagube.

Guvernatorul regiunii Luhansk Serhi Haidai spune că forțele rusești se concentrează în zona satului Bilohorivka, cam la 50 de kilometri est de Sloviansk. „Inamicul bombardează localitățile din împrejurimi, lansînd lovituri aeriene, dar încă nu e capabil să cucerească rapid întreaga regiune Luhansk. Doar noaptea trecută rușii au lansat șapte baraje de artilerie și patru atacuri cu rachete”, a spus Haidai într-un mesaj pe rețeaua Telegra,. Reuters nu a putut să verifice independent aceste relatări de pe front.

Rusia spune că vrea să obțină controlul întregii regiuni Donbas, zona industrială a Ucrainei, compusă din privinciile Luhansk și Donețk, pentru separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova care au declarat aceste provincii state independente.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk Pavlo Kirilenko a făcut cunoscut că cel puțin șase persoane au fost ucise într-un atac cu rachetă asupra unui bloc de locuințe din orașul Ceasiv Iar, situat la cam 30 de kilometri sudest de Sloviansk, regiunea Donețk, adăugând că e posibil ca alți 30 de civili să fie prinși sub dărâmături. Șeful administrației prezidențiale de la Kiev Andri Iermak a spus pe Telgram că acest bombardament cu rachetă este „un alt atact terorist”, și că Rusia ar trebui din cauza asta să fie etichetată drep „stat sponsor al teorismului”.

Între timp agenția rusă TASS citează surse separatiste pro-ruse cu declarația că forțele ucrainene au lansat un baraj de artilerie asupra mai multor cartiere de locuințe din orașul Donețk. Purtătorii de cuvânt ai armatei ucrainene nu au fost disponibili pentru a comenta această informație.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus sâmbătă că armata rusă atacă în mod intenționat ținte civile, acuzație respinsă de Moscova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG