Linkuri accesibilitate

Cele trei priorități imediate ale președintei Maia Sandu


Președinta R. Moldova, Maia Sandu
Președinta R. Moldova, Maia Sandu

La 10 zile de la victoria la alegerile prezidențiale, Maia Sandu și-a anunțat prioritățile imediate pentru începutul de mandat în care nu are majoritate parlamentară şi nici un Guvern care să o sprijine.

Maia Sandu ar urma să fie învestită în funcţie până la sfârșitul lui decembrie. Ea a spus miercuri, la o conferință de presă, că R. Moldova nu va putea rezolva toate problemele „într-o zi, printr-o minune”, ci prin acțiuni întreprinse „zi de zi, pas cu pas, așa încât oamenii să simtă îmbunătățirea situației”, ceea ce își propune – a spus ea - să facă din prima zi de mandat.

Cele trei priorități imediate ale președintei Maia Sandu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:30 0:00
Link direct

Scoaterea R. Moldova din izolare internațională, justiție corectă şi acțiuni ferme pentru combaterea corupției și depășirea crizei provocată de coronavirus – acestea sunt principalele trei priorități pe care şi le-a trasat președinta aleasă Maia Sandu în perioada imediat următoare, după preluarea mandatului la finele lunii decembrie. Într-un briefing de presă la sediul PAS, Sandu a spus că ţara se confruntă cu mai multe probleme, care pot fi rezolvate, dar nu imediat, şi că în majoritatea domeniilor situaţia este proastă.

„Ne aflăm într-o criză sanitară și economică foarte mare, țara a fost izolată pe plan internațional din cauza iresponsabilității autorităților, oamenii au fost privați de ajutoare, iar între timp fărădelegile continuă fără nicio opreliște”.

În contextul în care în R. Moldova, zilnic, peste o mie de persoane se infectează cu coronavirus și în jur de 20 își pierd viața, Maia Sandu a îndemnat oamenii să respecte măsurile sanitare. Ea a spus că situaţia pandemică a devenit foarte critică, îmbolnăvirile şi decesele nu contenesc să crească, iar sistemul de sănătate este extenuat la maxim. Spitalele sunt arhipline şi nu dispun de suficiente echipamente şi medicamente. Iar pacienții nu au acces la servicii medicale.

Președintele ales a solicitat guvernului să includă în bugetul pentru anul viitor o asigurare mai bună a sistemului sanitar cu toate cele necesare, inclusiv cu finanțare suplimentară pentru motivarea personalului medical:

Cer autorităților gratuitate absolută tratamentului la domiciliu a pacienţilor cu infecţia Covid

„De asemenea, cer autorităţilor să ofere gratuitate absolută tratamentului la domiciliu a pacienţilor cu infecţia Covid din contul asigurărilor medicale obligatorii în sănătate, dar şi să organizeze cât mai urgent punerea în circuit pentru tratate cazurilor cu infecţie Covid cele 240 de paturi din spitalul de la Vorniceni.”

Maia Sandu a mai spus că va încerca să obţină pe plan internaţional ajutoare pentru depășirea crizei sanitare:

„Voi solicita ajutor sub formă de donaţii de echipamente, ventilatoare, aparate radiografice digitale mobile, tomografe, precum şi medicamente care lipsesc, în special pentru secţiile de reanimare, teste, echipamente de protecţie şi alte consumabile. În cadrul proiectelor de cooperare cu UE şi România voi pune în discuţie asigurarea R. Moldova cu vaccin anti-covid într-un termen cât mai restrâns posibil.”

Maia Sandu a mai anunțat că în mai puțin de două săptămâni de când a câștigat alegerile a reuşit să scoată politica externă din comă şi să refacă relaţiile cu statele vecine, România şi Ucraina. Iar una din prioritățile sale este promovarea unei politici externe pozitive şi benefică cetățenilor.

„Vreau să transformăm Moldova într-un stat european şi să avem relaţii foarte bune, respectuoase şi demne şi cu ceilalţi parteneri externi. Voi depune toate eforturile ca R. Moldova să aibă relaţii bune, pragmatice bazate pe respect reciproc, atât în Vest, cât şi în Est. În primele zile după inaugurare vom organiza vizita președintelui Klaus Iohannis la Chişinău şi o întrevedere cu președintele Zelenski.”

Lupta cu corupţia şi reforma justiţiei sunt cele mai importante lucruri, a mai declarat preşedintele ales. Maia Sandu va propune o nouă componenţă a Consiliului Suprem de Securitate şi va reseta modul de organizare şi de funcţionare a acestei entități prezidată de şeful statului.

„Cele mai răsunătoare dosare vor fi primele subiecte puse în discuţie în cadrul Consiliului de Securitate: furtul miliardului, Laundromatul, concesionarea Aeroportului, finanţarea ilegală a partidelor politice, campaniilor electorale, de exemplu cazul Bahamas. Voi crea la nivelul instituţiei prezidențiale un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliul Superior al Magistraturii vizând numirea sau promovarea în funcţie a judecătorilor, astfel încât nici o persoană cu probleme de integritate să nu poată fi numită sau promovată. Acelaşi mecanism va fi valabil pentru alte numiri de care se face responsabil preşedintele.”

Chiar dacă nu se bucură de sprijinului unei majorităţi parlamentare şi nici din partea Guvernului Maia Sandu nu a anunţat printre priorităţile sale imediate declanșarea alegerilor anticipate, aşa cum a promis în campanie. Dar pentru că multe din intenţiile sale trebuie să treacă de votul parlamentului Maia Sandu a spus că fie ea, fie colegii săi din parlament vor propune mai multe iniţiative legislative între care evaluarea externă a procurorilor şi judecătorilor, înăsprirea pedepselor pentru corupţia politică şi finanţarea ilegală a partidelor, precum şi măsuri reale de ajutorare a agenţilor economici afectaţi de criza pandemică.

Președinta aleasă s-a adresat cetățenilor și în limba rusă, lansând un îndemn la solidaritate socială pentru soluţionarea tuturor problemelor. Ea a îndemnat cetăţenii să o judece după fapte, nu după minciunile mediatice în care este vizată.

În mediul analiștilor şi experţilor e răspândită ideea că pentru a-şi putea onora toate priorităţile şi promisiunile electorale, unele din ele populiste, președintele ales are nevoie de un guvern partener loial şi de sprijinul unei majorități parlamentare, care, fără alegeri anticipate, nu prea are cum să se configureze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG