Linkuri accesibilitate

Centrala nucleară de la Zaporojie a repus în funcțiune sistemele de siguranță de rezervă


Rafael Grossi, director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Kiev, 6 octombrie 2022

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la 17 octombrie.

Rafael Grossi a declarat că, în ciuda debranșării, centrala primește energie electrică de la rețea printr-un sistem de rezervă. O echipă de experți ai AIEA prezentă la centrală a fost informată de către membrii personalului de exploatare că linia a fost deconectată în jurul orei locale 4 dimineața, a precizat Grossi. Experții AIEA au informat că centrala primea energie electrică externă prin intermediul unei centrale termice din apropiere.

Deși cele șase reactoare ale centralei au fost oprite de săptămâni întregi, acestea au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menține răcirea reactoarelor și alte funcții esențiale de siguranță necesare pentru a preveni topirea miezului.

Operatorul nuclear național ucrainean Energoatom a declarat că motivul debranșării din 17 octombrie este bombardarea unei substații situate în afara perimetrului centralei. Energoatom a mai spus că Rusia vizează acum toate substațiile care alimentează centralele nucleare ucrainene cu energie electrică.

Compania rusă de stat pentru energie nucleară nu a făcut deocamdată niciun comentariu în legătură cu aceste acuzații.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG