Linkuri accesibilitate

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită complet


Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată complet de la rețeaua electrică și oprită, au anunțat autoritățile ucrainene, citate de agenția DPA.

„S-a decis ca reactorul numărul șase să fie pus în cea mai sigură stare, aceea de răcire”, a anunțat duminică agenția atomică ucraineană Energoatom, referindu-se la ultimul reactor care mai era în funcțiune din cele șase ale centralei.

În ciuda avertismentelor internaționale, cea mai mare centrală nucleară din Europa și zona din jurul ei au fost săptămâni la rând bombardate, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de aceste atacuri.

Cinci informații despre centrala de la Zaporojie

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
  • Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
  • Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
  • Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.

Sursă: Reuters

Potrivit Energoatom, în ultimele trei zile centrala a funcționat în „regim insular”, adică producea energie electrică numai pentru consumul propriu, după ce liniile care o legau de rețeaua electrică a Ucrainei au fost distruse de bombardamente.

Sâmbătă seara, una din liniile de conectare cu rețeaua mare de electricitate a fost reparată, și s-a decis ca uzina să fie alimentată prin această linie, iar ultimul reactor în funcțiune să fie închis și răcit din motive de siguranță.

Centrala de la Zaporojie mai fusese oprită complet din motive de siguranță în august din cauza bombardamentelor, pentru care Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc și atunci.

XS
SM
MD
LG