Republica Moldova are cei mai mulți judecători și procurori pe cap de locuitor dintre toate fostele republici sovietice, arată un studiu proaspăt dat publicității astăzi de Centrului de Resurse Juridice, o organizație neguvernamentală. Studiul apare la scurt timp după ce o altă cercetare făcută de Asociația judecătorilor „Vocea Justiției” arăta că, dimpotrivă, judecători sunt atât de puțini încât unui magistrat îi revin în medie cam patru dosare pe zi, ducând la un act de justiție de calitatea proastă.
În sistemul judecătoresc moldovean sunt prevăzute 504 posturi de judecători, mai multe decât există în țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Rusia, Ucraina și Estonia. În același timp, remarcă Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, Republica Moldova depășește fostele țări socialiste și după numărul personalului care asistă judecătorii, prin urmare, spune expertul, nu există motive care ar justifica mărirea numărului de judecători.
Mai mulți magistrați atestă însă o suprasolicitare a sistemului și avansează ideea creșterii cu cel puțin 25 la sută a numărului de justițiari. Autorii studiului admit că numărul judecătorilor poate varia, sunt posturi vacante și magistrați suspendați din funcție, de asta, atrage atenția Vladislav Gribincea, este important și numărul de dosare care ajung în gestiunea judecătorilor.
„Nu putem spune că sistemul de justiție din Republica Moldova primește mult mai multe cauze decât primesc alte țări. Dacă sistemul de justiție din Republica se confruntă cu un volum prea mare de muncă, atunci există spațiu pentru noi să eficientizăm mai mult în folosirea personalului și al judecătorilor pentru ca să se facă față acestor provocări. Mărirea numărului personalului, din aceste cifre, în mod clar nu este necesară.”
O altă concluzie la care au atras atenția autorii este că justiția în Republica Moldova se înfăptuiește mult mai rapid decât media europeană. Datele arată că în 2020, în condiții de pandemie, toate cauzele au trecut de prima instanță, apel și recurs în 324 de zile – un termen de două ori mai mic decât în Germania, de exemplu, și considerabil mai scurt decât în Ucraina, Georgia, Armenia sau Letonia.
Vladislav Gribincea susține că accentul pe viteză nu este justificat și este deseori în defavoarea unor procese echitabile:
„Dacă noi vrem să avem o justiție bună, calitativă, noi trebuie să dăm timp rezonabil pentru ca această justiție să fie făcută calitativ. Și aici noi suntem cu mult mai rapizi decât media europeană și cu mult mai rapizi decât majoritatea țărilor cu care ne putem compara. Așa că obsesia asta generală față de termene, mie mi se pare totalmente nefundamentată.”
Autorii studiului mai atrag atenția că Republica Moldova este printre puținele țări din cele 45 incluse în cercetare care are 720 de funcții de procuror, numărul mai mare decât al magistraților, indicând o situație specifică pentru regimurile represive, spune Vladislav Gribincea. El remarcă faptul că și procurorii vorbesc despre suprasolicitare - nejustificat, în opinia expertului.
Întrebarea este cât de eficienți sunt procurorii în generarea dosarelor?
„Per ansamblu, nu putem spune că procurorii noștri generează mult mai multe dosare decât în alte țări. Dar, noi avem de două ori mai mulți procurori decât media europeană. Și atunci întrebarea este cât de eficienți sunt procurorii în generarea dosarelor. Că eu nu cred că estonienii sau lituanienii sau românii comit mai frecvent infracțiuni decât Republica Moldova, dacă noi avem de două ori mai mulți procurori care generează tot același număr de dosare penale ca și Estonia, Lituania sau Georgia.”
Directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea susține că nu există un raport ideal între numărul de judecători și procurori, întrucât efortul pentru gestionarea unui dosar diferă de la un stat la altul. Totuși, crede el, decalajul înregistrat în Republica Moldova trebuie redus, mai ales că se atestă și un număr mare al personalului care ajută procurorii.