1. Care sunt simptomele infecției COVID-19?
Cele mai comune simptome clinice raportate în cazurile confirmate de laborator sunt următoarele: febră (88%), urmată de tuse seacă (68%), oboseală (38%), spută (33%), dificultăți în respirație (19%), dureri în gât (14%), dureri de cap (14%) și dureri musculare (15%). Simptome mai puțin frecvente sunt diareea (4%) și voma (5%).
Estimările curente sugerează o perioadă de incubare în medie de 5-6 zile, până la 14 zile. Un studiu recent a confirmat că este prudent să luăm în calcul o perioadă de incubare de minimum 14 zile.
2. În ce măsură anumite grupuri de persoane prezintă un risc mai mare de infectare cu COVID-19?
În general, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice (de exemplu, hipertensiune, diabet, afecţiuni cardiovasculare, maladii respiratorii cronice și cancer) sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta simptome severe.
3. Sunt copiii în grupul de risc?
Aparent, copiii se îmbolnăvesc mai rar și prezintă simptome moderate. Un studiu extins realizat în China sugerează că puțin peste 2% din cazuri au implicat copii până la 18 ani. Dintre aceştia, mai puțin de 3% au dezvoltat boli severe sau critice.
4. Ce ar trebui să fac dacă am intrat în contact cu cineva bolnav de COVID-19?
Anunțați autoritățile publice de sănătate din zona dumneavoastră, care vă vor ghida privind următorii pași. Dacă dezvoltați orice simptom de mai sus, trebuie să contactați imediat serviciul de asistență medicală, cu mențiunea că ați avut contact cu cineva infectat de COVID-19.
5. Există vreun vaccin împotriva virusului? De cât timp este nevoie pentru a-l crea?
În prezent, nu există vaccinuri împotriva coronavirusurilor umane, inclusiv pentru virusul ce cauzează COVID-19. De aceea, este foarte importantă prevenirea infecției și diminuarea răspândirii virusului.
Dezvoltarea vaccinurilor necesită timp. Mai multe companii farmaceutice sunt în proces de lucru. Totuși, este nevoie de luni, sau chiar ani, până când un vaccin poate fi utilizat pe larg, deoarece este nevoie de o testare extinsă pentru a determina cât de sigur și eficace este.
6. Sunt protejat de COVID-19 dacă m-am vaccinat împotriva gripei în acest an?
Gripa și virusul ce cauzează COVID-19 sunt două virusuri foarte diferite și vaccinul împotriva gripei sezoniere nu vă poate proteja de COVID-19.
7. Care este riscul de infectare cu COVID-19 de la animalele de companie sau alte animale?
Câteva tipuri de coronavirusuri pot infecta animalele și pot fi transmise către alte animale sau oameni. Nu există dovezi că animalele de companie (de exemplu, câinii sau pisicile) ar prezenta un risc pentru oameni. Ca măsură de precauție generală, este necesar să urmați regulile de igienă în contactul cu animalele.
8. Cât va dura epidemia?
Din păcate, nu este posibil de estimat cât va dura perioada epidemică. Avem de a face cu un virus nou și sunt multe necunoscute. De exemplu, nu se cunoaște dacă răspândirea va încetini în mod natural în perioada verii, în emisfera de nord, asemenea gripei sezoniere.
9. Cum pot evita infectarea?
Virusul pătrunde în organism prin ochi, nas și/sau gură, de aceea este important să evitați atingerea feței cu mâinile nespălate. Spălarea mâinilor cu săpun și apă preț de cel puțin 20 de secunde sau curățarea mâinilor cu soluții pe bază de alcool, geluri sau șervețele dezinfectante este recomandată în orice circumstanță.
De asemenea, este recomandată păstrarea distanței de peste un metru faţă de alte persoane, mai ales dacă prezintă simptome de COVID-19, pentru a reduce riscul infectării prin secreții respiratorii.