Linkuri accesibilitate

CNA cercetează penal patru angajați cu funcții de conducere de la BNM


Centrul Național Anticorupție a confirmat că cercetează penal patru angajați cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), pe care îi bănuiește că ar fi încercat să ajute un grup de acționari să preia controlul asupra Băncii de Finanțe și Comerț, în perioada 2018-2019. Confirmarea de joi a CNA, care precizează că ancheta este condusă de procurorii anticorupție, a urmat anunțului din aceeași zi a BNM că la domiciliul angajaților săi “cu funcții-cheie” au fost efectuate percheziții, cu “un puternic efect (…) de intimidare”.

BNM și-a exprimat “profunda îngrijorare” în legătură cu felul cum decurg investigațiile, despre care a spus că “ar putea fi percepute ca o ingerință” în domeniul său de competență exclusivă. Ancheta vizează o decizie din ianuarie 2019 a Comitetului executiv al BNM. Decizia suspenda dreptul de vot al unor acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț, care ar fi acționat concertat, deținând 36,15% din acțiunile acestei bănci, fără să fi obținut în prealabil permisiunea scrisă din partea BNM.

Anchetatorii anticorupție au însă “bănuiala rezonabilă” că funcționarii BNM și-ar fi folosit abuziv funcția pentru a favoriza alți acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț, cauzându-le mari prejudicii celor care au fost suspendați din unele drepturi, pe o perioadă de trei luni.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG