Linkuri accesibilitate

Cercetătorul rus acuzat că a mințit FBI în legătură cu un dosar al lui Trump, achitat


 Igor Danchenko
Igor Danchenko

Un analist rus stabilit în SUA care a adunat informații pentru așa-numitul Dosar Steele, care susținea existența unor legături între campania prezidențială din 2016 a fostului președinte Donald Trump și Rusia, a fost achitat de acuzația că a mințit FBI.

Pe 18 octombrie, un juriu din Alexandria, Virginia, l-a găsit pe Igor Dancenko - un cercetător privat care a fost sursa principală pentru dosarul cu acuzații privind legăturile lui Trump cu Rusia - nevinovat de faptul că ar fi mințit FBI în legătură cu locul de unde și-a obținut informațiile.

Verdictul este o nouă lovitură pentru avocatul special John Durham. Acesta începuse din 2019 să revizuiască ancheta FBI care analiza dacă, în 2016, biroul de campanie al lui Trump a colaborat cu Rusia.

Până în prezent, nicio persoană acuzată de avocatul special nu a ajuns la închisoare și doar un singur angajat al guvernului a pledat vinovat pentru o infracțiune penală. Durham a refuzat să comenteze în timp ce ieșea din sala de judecată.

El a susținut că Dancenko i-a indus în eroare pe oficialii FBI care l-au întrebat despre sursele sale, după ce agenția a stabilit că cercetătorul era persoana anonimă din spatele unora dintre cele mai explozive acuzații despre Trump. Dancenko a fost principalul cercetător al fostului spion britanic Christopher Steele, care a pregătit dosarul pentru o firmă privată de investigații numită Fusion GPS.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG