Linkuri accesibilitate

Cerere de înregistrare a căsătoriei LGBT, respinsă de justiția moldoveană


Albina Ciuprin (stânga) este din R. Moldova, iar Anhelina Kulyk (dreapta) din Ucraina. S-au cunoscut pe când își făceau studiile în Lituania.
Albina Ciuprin (stânga) este din R. Moldova, iar Anhelina Kulyk (dreapta) din Ucraina. S-au cunoscut pe când își făceau studiile în Lituania.

Judecătoria sectorului Râșcani a respins plângerea cuplului LGBT Albina Ciuprin și Anhelina Kulyk împotriva Agenției Servicii Publice, care le-a refuzat înregistrarea căsătoriei. În total, cinci cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul, iar aceasta este prima decizie.

Albina Ciuprin din R. Moldova și Anhelina Kulyk din Ucraina au depus o cerere de înregistrare a căsătoriei în martie 2023. După ce Agenția Servicii Publice (ASP) a răspuns cu refuz, cuplul a atacat în instanță decizia.

Pe 3 aprilie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a respins plângerea împotriva ASP. Cuplul spune că va ataca decizia la Curtea de Apel.

„Suntem triste, ne-am așteptat la o decizie pozitivă. Am crezut că legea e mai presus de toate, dar nu e așa. Vom merge mai departe și ne vom apăra drepturile”, a spus Europei Libere Albina Ciuprin.

Instanța încă nu a publicat hotărârea în care să explice motivele care au stat la baza acestei decizii.

La rândul său, ASP a explicat Europei Libere că cererile celor cinci cupluri LGBT au fost refuzate de starea civilă deoarece legislația Republicii Moldova nu reglementează căsătoria persoanelor de același sex, nici înregistrarea relațiilor lor de cuplu.

„Acum și în Moldova ne simțim liber”. Povestea unui cuplu LGBT, format dintr-o moldoveancă și o ucraineancă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

Administratoarea organizației pentru apărarea și promovarea drepturilor LGBT „GenderDoc-M”, Angelica Frolov, spune că decizia instanței reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

„Hotărârile CEDO sunt prioritare în fața legilor locale, asta scrie chiar și în Constituție. Dacă CEDO a zis că orice stat membru al Consiliului Europei trebuie să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile formate din persoane de același sex, statul nostru este obligat să o facă”, a spus Europei Libere Angelica Frolov.

Acum un an, și cuplul format din activiștii LGBT Angelica Frolov și Leo Zbanke a depus o acțiune în instanță în care a cerut statului drepturi egale, după ce ASP a refuzat să le oficializeze relația.

În cazul lor, prima ședință va avea loc la sfârșitul lui aprilie. În lunile iunie, octombrie și noiembrie urmează să fie examinate cererile depuse de alte trei cupluri LGBT.

Cuplurile intenționează să se plângă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dacă vor pierde toate procesele în instanțele naționale. „Vom ajunge la CEDO și vom câștiga”, este convinsă Frolov.

Angelica Frolov și Leo Zbanke au fost primul cuplu LGBT din R. Moldova care a depus o cerere de înregistrare a căsătoriei, în februarie 2023, după ce, în ianuarie, CEDO a spus că țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv R. Moldova și România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Autoritățile moldovene nu au comentat decizia CEDO și nu au făcut modificări legislative în această privință în anul care s-a scurs de atunci.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG