Linkuri accesibilitate

Moldova face progrese în protejarea persoanelor LGBT+, dar persistă limbajul urii


Unul din aspectele pozitive menționate într-un nou raport este sprjinul public dat de ambasadele străine, inclusiv de ambasadorul SUA Kent Logsdon (în dreapta) marșului Pride de la Chișinău, ediția 2023.
Unul din aspectele pozitive menționate într-un nou raport este sprjinul public dat de ambasadele străine, inclusiv de ambasadorul SUA Kent Logsdon (în dreapta) marșului Pride de la Chișinău, ediția 2023.

Cea mai mare asociație de organizații LGBT+ din Europa, ILGA-Europe, a enumerat într-un raport anual câteva din realizările și eșecurile din 2023 ale R. Moldova în ce privește apărarea drepturilor tuturor cetățenilor ei, indiferent de orientarea sexuală.

Cel mai pozitiv aspect din capitolul consacrat Moldovei în raportul care se referă la toate țările europene este ținerea pașnică a marșului Pride din capitală, chiar dacă primarul Ion Ceban a amenințat să-l interzică, depășindu-și competențele.

Ceban mai primește de altfel o notă proastă în raport pentru că a primit un grup de creștini evanghelici renumiți pentru pozițiile lor anti-LGBT+.

Este remarcată, printre mai multe reacții bune ale autorităților la atacuri anti-LGBT+, arestarea în luna iunie, la intrarea în țară, a unui bărbat care amenințase să-l ucidă pe Marin Pavlescu, tânărul intrat în atenția publică după ce s-a plâns de șicană în armată din cauza orientării sexuale.

Raportul menționează însă și declarații total homofobe ale unor politicieni, preoți și chiar ale unui psiholog școlar care a îndemnat la ură împotriva LGBT+.

Este notată o „lege” adoptată în Găgăuzia împotriva „propagandei homosexuale”, după model rusesc, ca și scoaterea unui film Disney din cinematografele transnistrene pentru că avea personaje gay – tot cum s-a întâmplat și în Rusia.

Într-o reacție la publicarea raportului, a cărui co-autoare este din partea GENDERDOC-M, organizație moldoveană LGBT+, activista Angela Frolov a declarat Europei Libere: „Moldova se mișcă spre progres, chiar dacă o face cu pași mici. Drepturile LGBT încă sunt o temă „sensibilă”, adică, dacă o abordezi poți pierde din capitalul politic sau social. Totuși eu sunt sigură că societatea devine mai conștientă și va împinge și politicul în direcția valorilor drepturilor omului”.

Anul trecut, Moldova a făcut un mare salt în clasamentul anual ILGA-Europe în ce privește protecția persoanelor LGBT+, mai ales datorită adoptării unor legi împotriva discriminării și pentru pedepsirea „limbajului urii”.

Raportul ILGA-Europe avertizează că din păcate acest tip de discurs este în ascensiune în Europa înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, ținta principală a politicienilor radicali părând să fie persoanele trans.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG