Linkuri accesibilitate

Tânărul gay Marin Pavlescu, despăgubit de instanță pentru că a fost hărțuit în armată  


Marin Pavlescu și avocata sa, Doina-Ioana Străisteanu
Marin Pavlescu și avocata sa, Doina-Ioana Străisteanu

Judecătoria Chișinău i-a acordat tânărului gay Marin Pavlescu o compensație în sumă de 120.000 lei pentru faptul că a fost hărțuit din cauza orientării sale sexuale, în timp ce-și îndeplinea serviciul militar în termen, acum 2 ani.  

Potrivit deciziei pronunțate în ședința din 14 decembrie de judecătoarea Natalia Lupașco, Brigada nr. 2 de Infanterie Motorizată „Ștefan Cel Mare” din Chișinău urmează să-i plătească lui Pavlescu 50.000 de lei, cu titlu de prejudiciu moral, pentru hărțuirea pe criteriul de orientare sexuală, iar Ministerul Apărării – 50.000 de lei, ca prejudiciu moral pentru încălcarea drepturilor la respect și protecție.

Cele două entități trebuie să-i mai achite, în mod solidar, alte 20.000 de lei pentru cheltuielile suportate în timpul procesului.

Marin Pavlescu a declarat Europei Libere, după pronunțarea deciziei, că această este „o victorie, dar nu până la capăt” și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău, insistând pe suma cerută inițial – 1,5 milioane de lei.

„Nu sunt de acord cu hotărârea judecătorească, pe motiv că îmi amintesc și acum ceea ce s-a petrecut pe parcursul a șase luni și jumătate în unitatea militară, dar și după ce am plecat de acolo. A fost violență fizică și psihică, discriminare și încălcarea drepturilor mele”, a spus tânărul.


Dezbaterile judiciare pe acest dosar au avut loc pe 30 noiembrie. Avocata reclamantului, Doina-Ioana Străisteanu, a povestit că, fiind înrolat în armată, Marin Pavlescu a fost hărțuit pe criteriul orientării sexuale, iar conducerea Brigăzii nr. 2 știa despre acest fapt, dar nu a luat măsuri adecvate pentru a-l proteja. Singura acțiune întreprinsă a fost izolarea lui Pavlescu în unitatea medicală, unde starea lui psihologică s-a înrăutățit.

Pavlescu spune că, pentru a se proteja, a fost nevoit să-și facă publică orientarea sexuală și nu a mai revenit în armată după permisie, în noiembrie 2021. Conducerea unității militare și Ministerul Apărării au depus atunci pe numele lui două plângeri la procuratură, cerând să fie tras la răspundere penală pentru dezertare și relații sexuale cu partenerul său minor (de 17,5 de ani). Procurorii au respins ambele plângeri și au confirmat că Marin Pavlescu a fost hărțuit.


Avocata a mai spus în instanță că, într-un raport intern prezentat ministrului Anatolie Nosatîi, era indicat că Pavlescu nu a fost supus hărțuirii sexuale, iar violența fizică i-ar fi fost aplicată din cauza comportamentului său, și nu a orientării. Extrasul din acest raport este anexat la dosar în calitate de probă.

„Juriștii Ministerului Apărării nu fac diferența dintre hărțuire și hărțuire sexuală”, s-a indignat avocata.

Doina-Ioana Străisteanu a declarat că atitudinea homofobă a pârâților a fost demonstrată și la ședința Consiliului pentru Egalitate, când reprezentantul ministerului i-a cerut lui Pavlescu să prezintă un certificat medical care ar confirma că este gay.

Ministerul Apărării: „Nu s-a putut adapta într-un colectiv bărbătesc”

Reprezentantul Brigăzii nr.2 a solicitat ca cererea să fie respinsă. El a afirmat că nimeni dintre soldați nu știa despre orientarea sexuală a lui Pavlescu. „Da, a fost înjurat, dar nu se refereau la orientarea sexuală. Îl numeau « Harry Potter» și «ochelarist»”, a spus reprezentatul brigăzii.

Potrivit lui, după cele întâmplate în unitate, a avut loc o anchetă internă: au fost audiați aproximativ 50 de soldați și niciunul nu ar fi confirmat că a auzit înregistrarea discuției telefonice dintre Pavlescu și partenerul său.

Avocata Străisteanu afirmă, însă, că, în cadrul unui dosar examinat la poliție, militarii ar fi recunoscut că știau despre acea înregistrare.

Și reprezentantul Ministerului Apărării a cerut să fie respinsă cererea și a calificat solicitarea unei compensații în valoare de 1,5 de milioane de lei drept „oportunistă”. El a subliniat că Pavlescu a fost recrutat benevol, dar „a avut deficiențe de adaptare într-un colectiv bărbătesc”.

Potrivit lui, reclamantul a fost izolat pentru „asigurarea securității fizice și psihice”, iar Ministerul Apărării ar fi aflat despre cele întâmplate abia după ce Pavlescu a făcut coming out.

„Ministerul Apărării nu a avut posibilitatea să-i acorde protecție. Poate, l-am fi transferat în altă unitate”, a spus reprezentantul ministerului. El a adăugat că instituția nu a contestat decizia Consiliului pentru Egalitate prin care s-a stabilit că Pavlescu a fost discriminat pentru că „a vrut să aplaneze conflictul”.

„Noi pregătim tinerii să apere țara, nu ne interesează orientarea lor. Este oportunism să ceri 1,5 milioane de lei pentru că nu te-ai întors in armată. Da, serviciul militar nu e un mediu domestic. Sunt reguli nescrise. Soldații găsesc motive de ostilitate”, a declarat reprezentantul Ministerului Apărării.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG