La ședința din 15 iunie, fostul soldat Pavlescu a continuat să depună mărturii. În timp ce răspundea la întrebările reprezentanților ministerului, avocata Doina-Ioana Străisteanu a protestat spunând că aceștia încearcă să-i intimideze clientul, ori pun întrebări în care sugerează răspunsul.
Potrivit ei, unele întrebări nu aveau legătură cu fondul cauzei. De exemplu, unul dintre reprezentanții ministerului a încercat să afle când Pavlescu i-a povestit mamei sale despre orientarea sa sexuală.
Pavlescu a relatat că înainte de a fi înrolat în armată îi era frică să nu să se afle despre orientarea sa sexuală. El a susținut că multe persoane sunt homofobe și pot deveni violente. „Nu am știut ca voi fi lovit practic in fiecare zi”, a spus Pavlescu.
Potrivit reclamantului, în aprilie 2021 colegii lui au început să discute despre orientarea sa sexuală. El a spus că a auzit cum ofițerii vorbeau despre o înregistrare audio a unei discuții private pe care a avut-o Pavlescu cu partenerul lui.
- Te-ar putea interesa și: Marin Pavlescu cere despăgubiri de 1,5 milioane de lei pentru că a fost hărțuit în armată din cauza orientării sexuale
Fostul soldat a sperat că situația va fi uitată, dar lucrurile s-au agravat. Din cauza violențelor sistematice, Pavlescu avea des vânătăi, fapt care a alertat-o pe mama lui. Potrivit lui Pavlescu, psihologul din armată îl convingea să rabde pentru că situația se va îmbunătăți.
Întrebat de avocata sa dacă Ministerul Apărării i-a adus scuze, așa cum a recomandat Consiliul pentru egalitate în februarie 2022, Pavlescu a răspuns că ministerul nu a îndeplinit recomandarea.
Într-un răspuns oferit Europei Libere în februarie, anul trecut, Ministerul Apărării ne-a informat că instituția a luat act de recomandările consiliului și că majoritatea sunt puse în aplicare. Ministerul a mai precizat atunci că „în privința persoanelor care se fac vinovate de acest incident au fost dispuse măsuri disciplinare, inclusiv destituiri din funcție.”
Serviciul de presă al ministerului a refuzat să comenteze plângerea fostului soldat, până când instanța va pronunța o decizie în acest caz.
Următoarea ședință va avea loc pe 23 iunie, în care reprezentanții Ministerului Apărării urmează să-și prezinte poziția.
Context
- Pe 10 noiembrie 2021, soldatul Marin Pavlescu, în timp ce era în vacanță, a anunțat că nu va reveni în armată pentru că este hărțuit de colegii lui, din cauza orientării sale sexuale.
- Pe 17 februarie 2022, Consiliul pentru Egalitate a confirmat că Pavlescu a fost discriminat. Consiliul a menționat că acțiunile conducerii unității în care Pavlescu și-a făcut serviciul militar, erau discriminatorii.
- Pe 21 aprilie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a publicat rezultatele propriei investigații, ajungând la concluzia că drepturile lui Pavlescu au fost încălcate. Potrivit autorilor raportului, faptul că Ministerul Apărării neagă problemele cu care s-a confruntat Pavlescu și insistă să-l aducă în fața justiției, „pare mai degrabă o încercare de a-l pedepsi pe Marin Pavlescu pentru că și-a permis să „denigreze” imaginea armatei.
- Pe 24 mai 2022, procuratura a decis că nu există temei pentru a-l atrage pe Pavlescu la răspunderea penală în legătură cu dezertarea.