Linkuri accesibilitate

„Nu am crezut că voi fi lovit practic în fiecare zi”. Marin Pavlescu a depus mărturii în fața judecătorilor


Marin Pavlescu și avocata sa, Doina-Ioana Străisteanu, în ședința din 15 martie de la Judecătoria Chișinău, sectorul Centru
Marin Pavlescu și avocata sa, Doina-Ioana Străisteanu, în ședința din 15 martie de la Judecătoria Chișinău, sectorul Centru

Judecătoria Chișinău, cu sediul Centru, continuă să examineze plângerea lui Marin Pavlescu împotriva Ministerului Apărării și Brigada nr. 2, în cadrul căreia cere despăgubiri de 1,5 milioane de lei. În noiembrie 2021, el a declarat că este gay și a anunțat că este hărțuit de colegii din unitate.

La ședința din 15 iunie, fostul soldat Pavlescu a continuat să depună mărturii. În timp ce răspundea la întrebările reprezentanților ministerului, avocata Doina-Ioana Străisteanu a protestat spunând că aceștia încearcă să-i intimideze clientul, ori pun întrebări în care sugerează răspunsul.

Potrivit ei, unele întrebări nu aveau legătură cu fondul cauzei. De exemplu, unul dintre reprezentanții ministerului a încercat să afle când Pavlescu i-a povestit mamei sale despre orientarea sa sexuală.

Pavlescu a relatat că înainte de a fi înrolat în armată îi era frică să nu să se afle despre orientarea sa sexuală. El a susținut că multe persoane sunt homofobe și pot deveni violente. „Nu am știut ca voi fi lovit practic in fiecare zi”, a spus Pavlescu.

Potrivit reclamantului, în aprilie 2021 colegii lui au început să discute despre orientarea sa sexuală. El a spus că a auzit cum ofițerii vorbeau despre o înregistrare audio a unei discuții private pe care a avut-o Pavlescu cu partenerul lui.

Fostul soldat a sperat că situația va fi uitată, dar lucrurile s-au agravat. Din cauza violențelor sistematice, Pavlescu avea des vânătăi, fapt care a alertat-o pe mama lui. Potrivit lui Pavlescu, psihologul din armată îl convingea să rabde pentru că situația se va îmbunătăți.

Întrebat de avocata sa dacă Ministerul Apărării i-a adus scuze, așa cum a recomandat Consiliul pentru egalitate în februarie 2022, Pavlescu a răspuns că ministerul nu a îndeplinit recomandarea.

Într-un răspuns oferit Europei Libere în februarie, anul trecut, Ministerul Apărării ne-a informat că instituția a luat act de recomandările consiliului și că majoritatea sunt puse în aplicare. Ministerul a mai precizat atunci că „în privința persoanelor care se fac vinovate de acest incident au fost dispuse măsuri disciplinare, inclusiv destituiri din funcție.”

Serviciul de presă al ministerului a refuzat să comenteze plângerea fostului soldat, până când instanța va pronunța o decizie în acest caz.

Următoarea ședință va avea loc pe 23 iunie, în care reprezentanții Ministerului Apărării urmează să-și prezinte poziția.

Context

  • Pe 10 noiembrie 2021, soldatul Marin Pavlescu, în timp ce era în vacanță, a anunțat că nu va reveni în armată pentru că este hărțuit de colegii lui, din cauza orientării sale sexuale.
  • Pe 17 februarie 2022, Consiliul pentru Egalitate a confirmat că Pavlescu a fost discriminat. Consiliul a menționat că acțiunile conducerii unității în care Pavlescu și-a făcut serviciul militar, erau discriminatorii.
  • Pe 21 aprilie 2022, Oficiul Avocatului Poporului a publicat rezultatele propriei investigații, ajungând la concluzia că drepturile lui Pavlescu au fost încălcate. Potrivit autorilor raportului, faptul că Ministerul Apărării neagă problemele cu care s-a confruntat Pavlescu și insistă să-l aducă în fața justiției, „pare mai degrabă o încercare de a-l pedepsi pe Marin Pavlescu pentru că și-a permis să „denigreze” imaginea armatei.
  • Pe 24 mai 2022, procuratura a decis că nu există temei pentru a-l atrage pe Pavlescu la răspunderea penală în legătură cu dezertarea.
  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG