Linkuri accesibilitate

Marin Pavlescu cere despăgubiri de 1,5 milioane de lei pentru că a fost hărțuit în armată din cauza orientării sexuale   


Marin Pavlescu și avocata sa, Doina-Ioana Străisteanu, în ședința din 15 martie de la Judecătoria Chișinău, sectorul Centru
Marin Pavlescu și avocata sa, Doina-Ioana Străisteanu, în ședința din 15 martie de la Judecătoria Chișinău, sectorul Centru

Fostul soldat Marin Pavlescu solicită despăgubiri morale de 1,5 milioane de lei de la Ministerul Apărării și Brigada nr. 2 din Chișinău pentru că a fost hărțuit din cauza orientării sale sexuale, în timpul serviciului militar. Ministerul a refuzat să comenteze cazul, până la o decizie a instanței.

Plângerea lui Marin Pavlescu este examinată la Judecătoria Chișinău, cu sediul Centru. După ședința de judecată din 15 martie, el a declarat Europei Libere că s-a adresat în instanță pentru că nimeni nu a fost încă tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor sale.

A fost o metodă de a mă apăra, nu de a dezerta.

În noiembrie 2021, Pavlescu a declarat deschis că este gay și a anunțat că nu se mai întoarce din permisie pentru că este hărțuit de colegii din unitate. „Nu am avut tentative de a mă eschiva de la serviciul militar. A fost o metodă de a mă apăra, nu de a dezerta. Să luăm în considerație că eu deja am ieșit în concediu de două ori și am revenit în același mediu, cu violență fizică, discriminare, înjurări în fiecare zi”, a povestit Marin Pavlescu.

Avocata lui, Doina-Ioana Străisteanu, a declarat Europei Libere că el cere despăgubiri de 500.000 de lei de la Ministerul Apărării și un milion de lei - de la Brigada nr. 2 de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” din Chișinău, unde acesta și-a făcut serviciul militar până la decizia de a nu reveni în armată.

Ea a explicat că Marin Pavlescu a fost hărțuit timp de nouă luni, timp în care conducerea unității nu a luat nicio măsură. „Atmosfera ostilă pentru exercitarea serviciului militar a fost creată cu încurajarea comandanților și militarilor pe contract, care manifestau un comportament disprețuitor și discriminatoriu față de clientul meu”, a spus avocata.

În noiembrie 2022, Ministerul Apărării a depus o plângere la procuratură împotriva lui Marin Pavlescu, cerând ca acesta să fie urmărit penal nu doar pentru dezertare, ci și pentru că a întreținut relații sexuale cu partenerul său.

Ulterior, la o ședință a Consiliului pentru Egalitate, unde se analiza plângerea lui Pavlescu împotriva Ministerului Apărării pentru discriminare, un reprezentant al ministerului i-a cerut fostului soldat să prezinte un certificat care ar confirma că este homosexual.

Avocata lui Marin Pavlescu susține că Ministerul Apărării nu a făcut o anchetă internă cu privire la toate cele întâmplate clientului său.

„Și-au bătut joc prin a înscena o procedură administrativă în loc de anchetă de serviciu, care a ajuns la concluzia că clientul meu este de vină că nu a probat că este gay și că este responsabil de violența care a fost aplicată în privința lui”, a subliniat Doina-Ioana Străisteanu.

Ea a amintit că avocatul poporului a făcut propria anchetă și a confirmat că Marin Pavlescu a fost supus hărțuirii în armată. Raportul avocatului poporului mai arăta că militarii moldoveni își fac serviciul în condiții dificile.

Ședința din 15 martie a fost amânată la solicitarea reprezentantului Ministerului Apărării. Solicitat de Europa Liberă, serviciul de presă al instituției a refuzat să comenteze plângerea fostului soldat, până când instanța va pronunța o decizie în acest caz.

În februarie 2022, ministerul a condamnat comportamentul reprezentantului său din ședința Consiliului pentru Egalitate, declarând că acesta și-a exprimat propria opinie, care nu este împărtășită de conducerea instituției.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG